DO!ma Show #16 – Miért tesz szegénnyé a KATA és az ÁFA mentes keret?

DO!ma Show #16 - Miért tesz szegénnyé a KATA és az ÁFA mentes keret
A mai adásban egy megosztó témát fogok elővenni: úgy gondolom, a KATA adózás minimális adófizetési kötelezettsége és az ÁFA mentes keret nagyon sokszor korlátozza, szegénnyé teszi a vállalkozókat.
Olvasási idő: 8 perc

Megérkezett a DO!ma Show következő adása!

Ha Te most is KATA-s vagy még (azaz csak lakossági piacnak dolgozol) vagy ÁFA mentes határ alatt vagy más adózási formában (akár átalányadózóként vagy ÁFA mentes kft-vel), akkor előbb-utóbb a Te életedben is el fog jönni az a pont, hogy inkább korlát a KATA és az ÁFA mentesség, mintsem előny.

Kíváncsi vagy miért állítom ezt? Akkor hallgasd / nézd meg az adást.

A videót itt tudod megnézni:

Részletes tartalom, hogy bele tudj hallgatni a számodra legérdekesebb részekbe:

0:00 – Bevezető, miről lesz szó a mai adásban

0:40 – Kezdjünk néhány disclaimerrel 

1:45 – Kinek szól ez a mai adás? Miért készült ez a videó? 

3:30 – Miért gondolom, hogy egy üvegplafont képeznek a fejünk felett a KATA-val és az ÁFA mentes kerettel? Konkrét példákat is hozok ismert vállalkozóktól 

7:17 – Nézzük részletesebben a problémát – miért nem jön ki a matek? 

11:10 – Mit szeretném, hogy hazavigyél ebből az egész gondolatmenetből? 

13:56 – Záró gondolatok

Itt tudod meghallgatni a hanganyagot:

Spotify-on is meg tudod hallgatni az epizódot:

Apple Podcasten itt tudod meghallgatni:

Ha pedig olvasni szeretnéd az adás tartalmát, itt teheted meg:

Sziasztok!

Domán Zsolt vagyok, a DO!ma Show Podcast alapítója, és a mostani adásban arról lesz szó, hogy azt állítom, nagyon sok esetben a KATA adózásnak az alacsony fizetendő adói, illetve az áfamentes keretnek az alacsony összeghatára az bizony nagyon sokszor visszafogja és elszegényíti a vállalkozókat.

Tudom, ez egy erős állítás lesz, úgyhogy menjünk is bele egy kicsit részletesen ebbe, hogy miért mondom ezt pontosan. De mielőtt ezt kifejteném, egy-két disclaimert, vagy csillagot szeretnék itt hagyni ebben az adásnak a legelején már.

Az első az az, hogy nem állítom azt, hogy nem könnyíti meg az elindulást, vagy egyáltalán ne lenne semmi jó a KATA-s adózásban, vagy az áfamentes körnek a limitjében. Nem akarom ezt az adást arra kihegyezni, hogy ez egy rossz dolog lenne. Én csak egyetlenegy olyan aspektusára szeretnék rávilágítani, ami szerintem nagyon-nagyon kevésszer kerül elő a vállalkozói körökben és a közbeszédben.

A második gondolat az az, hogy azt sem állítom, hogy nem érdemes őket használni legális keretek között akár adózás optimalizálásra, hogyha módod van. Például nekem is volt KATA-s egyéni vállalkozásom, és a tanácsadási szolgáltatásokat onnan számláztam. Úgyhogy nem azt mondom, hogy ez rossz.

Azt mondom csak, hogy nagyon sok olyan eset van, ahol igazándiból betesz egy üvegplafont a fejünk fölé, bekorlátoz minket, és ezt nagyon-nagyon kevesen látják meg.

No, minek szól ez a mai adás, miért készítettem ezt az egész videót.

Nagyon fontos, hogy akinek szól, részt azzal kezdjük, hogy kinek nem szól. Tudom nagyon jól, hogy van egy csomó olyan szolgáltató, aki most jelenleg is KATA-sként dolgozik, kivesz a kis KATA-s vállalkozásából több százezer forintot, és akár ötöt, hatot, hétszázezer forintot, és ezzel így tök jól elvan. Semmi gond nincsen, nem nekik szól most ez a videó.

Azoknak szól inkább ez a videó, akik már elértek egy KATA-s vagy egy áfamentes biznisszel az évi 8-10 millió forintos árbevételig, és szembetalálták magukat azzal a problémával, hogy nem biztos, hogy ez elegendő ahhoz a célhoz, amit egyébként el szeretnék érni, és nem igazán tudom, hogy hogyan tovább. És valahogy érzed, hogy valami nem kerek, de még nem tudod igazán jól megfogalmazni, hogy mi.

Én egy ilyen jellegű felismerést szeretnék most megosztani veletek, ami abban bízom, hogy aki ezen a szinten tart, neki nagyon-nagyon hasznos tud majd lenni. Ugyanis tök jó dolog az, hogy van egy KATA-s vállalkozásod, és ezt a több százezer forintot kiveszed belőle, de nem biztos, hogy minden élethelyzetben ez elég tud lenni.

Például mondjuk az én élethelyzetemből fakadóan mi egy klasszikus családmodellben hiszünk, és nagy valószínűséggel én leszek majd az első számú kenyérkereső. Na most nekem szóba sem jöhetne igazándiból a KATA-s vállalkozósdi, vagy az áfamentes limit alatt maradás, mert ahogy számolgattuk a családi célokat, többre van szükség, mint havi 6-700 ezer forint.

Mi Érden élünk, hogyha egy családi házba szeretnénk majd egyszer tovább menni, akkor az mondjuk 100 millió forint. Ezt az életben nem fogom tudni félrerakni havi 6-700 ezer forintnyi jövedelemből. Úgyhogy muszáj vagyok valami másban gondolkozni. Na és miért állítom akkor azt, hogy ez az egész KATA-keret, meg áfamentes limit bekorlátoz és tulajdonképpen elszegényít egy bizonyos szint után.

Igazándiból nagyon-nagyon egyszerű, egyetlen egy felismerés volt, amit most így megosztanék veletek, aztán majd elmondjátok a véleménytől, hogy ti egyetértetek-e.

Én igazándiból nem láttam még olyan vállalkozót, aki sikeres tudott volna lenni úgy, hogy KATA-zott, vagy adott esetben áfamentes limit alatti céget vitt volna.

Nem láttam még senki olyat, aki mondjuk tudott volna venni egy 100 milliós házat úgy, hogy egy olyan üzleti modellje van, ami a KATA alacsony adózására vagy az áfamentes körre épül.

Például, hogyha mondjuk megnézzük Biros Leventét, akire én kifejezetten felnézek több szempontból is, az online-márka boltoknak a tulajdonosa, ő hadi szinten egy napot dolgozik a bizniszében, tehát sok szabadideje van, és 100 millió forint fölötti osztalékot vesz ki évente a cégéből. Nyilván elő sem fordulhat az, hogy ő áfamentes limit alatti bizniszt csinálna, mert egyszerűen nem fog kijönni a matek.

De tudom, tudom, most azt mondjátok, hogy hát persze ez egy 4 milliárdos cég, nekem soha nem lesz négymilliárdos cégem, meg nem fogok százmilliós osztalékot kivenni évente, ezt még nem tudod elhinni. Úgyhogy akkor beszéljünk másról.

Nézzük meg például a SalesAutopilotot, akikre szintén sok szempontból felnézek. Ez már egy kisebb, 15 fős cég, mindössze 300 millió körüli éves árbevétellel, de ennek is az egyharmada, egynegyede egy 80-100 millió forint azért szépen megmarad adózott eredményként, és szépen jelentős összeg, több tízmillió forint osztalékként is kivétre kerül abból a bizniszből. Itt megint csak nem igazán jön ki a matek sehogy, és nyilván semmi közük nincsen a Katához, meg az Áfamentes kerethez.

De hogyha erre esetleg azt mondod, hogy na persze, persze, de ők szoftvercég, hát én nem vagyok programozó, meg a szoftver is a programkód, az most nagyon megy, akkor akár nézzük meg zárásképpen példaként mondjuk Pongor-Juhász Attilát, akinek szintén egy 200-300 millió körüli szolgáltatás alapú oktatási biznisze van. És ott is azért az elmúlt években egy 80-100 milliós adózott eredmény, illetve kivett osztalék is volt.

Megint csak semmi köze nincsen az áfamentes limit alatti határhoz vagy a KATA-hoz ennek a biznisznek. De akár mesélhetnék egy kedves ügyfelemről is, Heiszler Ivettről, aki a Heiszler-szalonokat üzemelteti, van egy boltja Budaörsön, illetve Pesten is.

Ő pár évvel ezelőtt egyébként még lefogadom, hogy pont, hogy KATA-s fodrászként dolgozott, de aztán rájött, hogy igazándiból ennél ő többet akar, mind szabadidőben, mind pedig életminőségben, azaz nagyobb összegre, pénzre van szüksége ahhoz, hogy előre menjen. És ő pont keresztülment ezen az egész váltáson, és felépített egy céget, aminek már semmi köze a KATA-záshoz, vagy az áfamentes limitnek a küszöbéhez.

Úgyhogy szerintem ez egy érdekes gondolat, és kérlek, gondolkozz el te is az életedben, hogy ismersz-e olyan mintát, olyan cégvezetőt, akinek szabadidejével, illetve az éves jövedelmével elégedett lennél úgy igazán legbelül. És nézd meg, hogy vajon ő KATA-zik-e, vagy áfamentes kör alatt van-e.

És még egyszer visszatérve nem akarok senkit lekicsinyelni, aki most KATA-zik, nem akarom azt mondani, hogy ez nem jó, vagy bármi probléma lenne vele. Csak azt mondom, hogy gondold végig azt, hogy el fog-e vinni azokhoz a célokhoz ez az egész adózási és üzleti modell, amit te az életedtől szeretnél. Ha elfog, akkor tök jó. Ha viszont nem, akkor itt az ideje ezt a felismerést megtenni, és elkezdeni majd gondolkozni rajta.

És ugye mi is a probléma, vagy mi a gond, hogyha egy picit részletesebben belemegyünk. Egyszerűen az, hogy logikailag nem tud kijönni a matek sehogyan ezekkel az üzleti modellekkel és bizniszekkel. Manapság, hogyha elmész valahova dolgozni, már egyre több pozícióban, egyre több helyen meg tudsz keresni mondjuk havi félmillió forintot. Tehát ha azt mondom, hogy vállalkozóként mindennek a stresszét, a kockázatát, az összes jogi tényezőt, az összes pénzügyi kockázatot én akarom viselni, akkor nem annyira ördögtől való azt mondani, hogy haza szeretnék vinni mondjuk legalább egymillió forintot.

Na, most 1.000.000 forintot Katából, meg az áfamentes alatti cégekből nem fogsz tudni sohasem kivenni. Hiszen akármennyire is automatizált, meg szoftverezett, meg emberek nélkül működő, meg online tanítós a bizniszed. Valami költséged biztos, hogy lesz. Legalább a szoftverekkel, de én igazándiból abban hiszek, hogy legalább egy két-három fős csapatra, a virtuális asszisztensekre szükséged van ahhoz, hogy a szabadidő is meglegyen, és ne csak a pénz a bizniszedben.

És akkor viszont mindenképpen egy nagyobb forgalomra lesz majd szükséged, mint a havi egymillió forint, hiszen az egymillióból az embereket, a szoftvereket, a költségeket nem tudod már kifizetni, pedig azért ez egy jó cél lenne, hogy annyit azért vegyünk ki, azért a stresszért azért a felelősségére, amit ugye vállalkozunk, amit ugye vállalkozóként elviselünk.

És ugye mi akkor a baj ezzel az egész KATA-val vagy áfamentes körrel? Igazándiból az, hogy az elején baromira elkényelmesít, mert nagyon könnyen tudsz belőle olcsón sok pénzt kivenni. És ez az első egy-két-három évben még lehet, hogy egyébként örömmel, elégedettséggel tölt el téged. És még egyszer semmi gond nincsen vele, oké, senkit nem akarok ekézni, vagy bántani emiatt.

De aztán amikor eljutsz arra a szintre, hogy mondjuk éves szinten egy 8-10 millió forintot már ki tud számlázni. És rájöttél arra, hogy oké, lehet, hogy családot akarok alapítani. Lehet, hogy most már más emberré váltam, lehet, hogy most már egy következő szintre akarok lépni, akkor piszok nehéz lesz azzal a gondolkodásmóddal és azzal az üzleti modellel, amiben ugye elindultál.

Hiszen, ha az évi 12 milliót meg akarod ugrani, akkor máris rájön 27 százalék az áfa kérdésköre miatt. Aztán ugye át kell menned egy másik adózási formába is egy idő után, és mondjuk egy klasszikus kft.-nek durván fogalmazva, mert nyilván te a könyvelőddel egyeztes, mondjuk, 35% az adó, mire ugye 100 forint profit hozzá kerül, abból azért 35-öt be kell fizetni az államnak így is, úgy is. És ugye a 35-öt, meg a 27-et, hogyha összeadjuk, máris 50-60%-os áremelésről beszélünk.

És akkor még nem beszéltünk arról a tényezőről, hogy nagyon sok KATA-s ezt az évi 5-6-7-8-10 millió forintot egy szem maga csinálja meg. És ahhoz, hogy az ügyfeleitől másfél-kétszeres árat el tudják érni, ahhoz nagyon sokszor már segítségre is lesz majd szükséged, akár csak egy virtuális asszisztens keretében. És akkor már az ő költségét is bele kell számolni a matekba, és nem is csak arról beszélünk, hogy hatvan százalékkal kell megemelni az áraidat, hanem ki kell termelni egyébként ezt a virtuális asszisztenst is, aki besegít majd neked.

És akkor máris ott állsz majd, hogy atyaég, amit eddig csináltam a Business Center üzleti modell terén, az egyáltalán nem fog működni.

És nem fog elvinni oda, ahova igazán el szeretnék jutni. Mert legalább kétszer ennyi pénzért kellene ugyanezt csinálni. És nagyon kevés olyan helyzet van, ahol pont ugyanezt kétszeres áron is el tudod adni.

Nem azt mondom, hogy nincs ilyen, csak azt mondom, hogy nagyon sokszor már ott inkább egy üzleti modell, egy szolgáltatás, vagy egy termékcsoport a váltásra is szükség van. Na most, miért csináltam ezt az egész videót, és mit szeretném, hogy hazavigyél ebből az egészből? Először is szeretném, hogyha egy kicsit helyére tudná tenni ezt az egész KATA kérdést, meg áfamentes kérdéskört.

Egyébként az egész videó egy picit abból származik, hogy most az egyik ügyfelünk, aki befizetett az UVF programunkra, ő fájlalta, hogy be kell fizetnie az áfát is a programra. És hát nagyon aranyos volt, és egy kicsit így az ő élethelyzetébe próbáltam magamat belegondolni, és azért is akartam ezt a videót felvenni, hogy mutassak egy gondolkodásmódot, egy mintát, egy példát arra, hogy miért nincsen baj az áfafizetéssel, és hogy miért lehet jobb életminőséged, mint szabadidőben, mint pedig jövedelemben, hogyha egy olyan céget csinálsz, ami áfakörbe bemegy.

És igazándiból így visszafele fordítva akartam megmutatni nektek azt, hogy mi a baj az egész KATA-zással vagy áfamentes biznisszel. Úgyhogy az első dolog, amit kérlek vigyél haza ebből a videóból, az az, hogy egy picit jobban tedd a helyére a KATA-s és áfamentes limitet. Tök jó dolog az elején, tök szuper, van olyan élethelyzet, amikor ez nagyon jó, akár végcélnak is, de előbb-utóbb én azt látom, hogy a vállalkozóknak a többsége számára egy baromi komoly limitet jelent, amit piszok nehéz átugrani, mert teljesen át kell alakítani a gondolkodásmódodat.

Aztán kérlek, vedd észre azt is, hogy aki igazán sikeres, szabadidőben és életminőségben, ő nem igazán KATA-zik és nem igazán áfamentes céget csinál. Nem biztos, hogy azt kijelenteném, hogy kizárt dolog, de én nagyon kevés ilyet látok. Én azt látom, hogy mindenki réges-régen elfelejtette a KATA-t, illetve átugrotta már az áfamentes szintet.

És nekem ez például egy érdekes felismerés, hogyha én ilyen helyzetben lennék, hogy fájlalnám mondjuk az ÁFA befizetést valamilyen programra, akkor biztos elkezdenék gondolkozni azon, hogy oké, de mások vajon hogyan csinálják? Ők miért nem fájlalják a céges kiadásoknál az áfának a befizetését.

És a harmadik gondolat, amit szeretném, hogy hazavigyél ebből a videóból, az az, hogyha egyetértesz ezzel a gondolatmenettel, akkor kérlek, kezdj el agyalni azon, hogy a te bizniszedben vajon milyen gondolkodásmódbeli váltásra és milyen üzleti modellváltásra lenne szükség ahhoz, hogy te is ki tudj törni az évi 12 millió forintos rabigából, illetve korlátokból, amik tulajdonképpen elszegényítenek olyan formán, hogy baromi nehéz őket megugrani, és ezért évekig húzzák és halasztják az ügyfelek.

És inkább azt mondják, hogy jó nekem ez így, ahogy van. És bizony lemondasz arról a szabadságról, arról a szabadidőről és arról a bőségről, ami már az áfakör fölött és a KATA vége után van.

Köszönöm szépen, hogy megnézted ezt a videót, ahogy meghallgattad ezt a podcast adást, kíváncsian várom a véleményedet, annak függvényében, hogy hol nézted meg, nyugodtan kommentelj, akár keresd meg a Facebook oldalunkon ezt a posztot, és írd meg a véleményedet, kíváncsi vagyok, hogy te hogyan látod. Köszönöm, hogy itt voltál és találkozunk hamarosan a következő DO!ma Show adásban! Szia!

Szerző:

Domán Zsolt

Domán Zsolt

Hello, Domán Zsolt vagyok, a DO! marketing alapítója. Az a mottóm, hogy magyar mikro- és kisvállalkozóként nem az számít, mit tudsz, hanem mit csinálsz a marketingben. Az üzleti eredményeid, az első vásárlóid csak a megvalósításból fognak jönni és én ebben segítelek. Megmutatom, miként szerezz vevőt az interneten!

Kérdésed van / véleményed?

Akkor tedd fel itt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ki az a Domán Zsolt és miért bízhatsz benne?

Ha most találkozol velem először, akkor bizonyosan bizalmatlan vagy.

Ki ez a Domán Zsolt és miért tudna nekem bármi hasznosat mondani?” – merül fel benned tök jogosan a kérdés. 

Fusd át a történetemet a lenti gombra kattintva és utána döntsd el magad, hogy lehet-e nálam bármi olyan tapasztalat, ami építheti a vállalkozásod.

Keresés

Ha az oldalon található cikkek közt szeretnél keresni:

Követsz már Facebookon?

A közösségi média oldalaimon folyamatosan értékes tartalmakat olvashatsz, kattints a “Kedvelés” gombra:

Instagram jöhet? :)

Az Insta sztorijaimban nagyrészt egyedi tartalom van, amit máshol nem láthatsz. Kövess Instán is, katt a fekete ikonra!