2023 évértékelő, 2024-es célok

2023 ÉVÉRTÉKELŐ
Elkészült a 2023-as év összefoglalója, benne az év tanulságaival magánéleti és üzleti szempontból. Hozz egy kávét / teát és rövidítsd le az utadat a mi tapasztalataink megismerésével.
Olvasási idő: 19 perc

Ez az 5. év amikor készítek ilyen évértékelőt (ide kattintva tudod elolvasni az eddigieket: 2019202020212022), azt hiszem ez a kedvenc tartalmam egész évben, amit gyártok.

Egyrészt azért, mert nagyon szeretitek olvasni, mindig sok visszajelzés jön emailben, kommentben.

Másrészt nekem is hasznos áttekinteni a dolgokat, sokszor terápiás célja is van – például most is tök sokat gondolkoztam írás közben az élet igazi értelmén vagy a férfi értékességén.

Nézzük először a 2023-as magnéleti eseményeket, utána a bizniszt és végül jönnek majd a jövőévi tervek.

Magánélet 2023

Apa leszek!

A legnagyobb dolog idén a magánéletemben egyértelműen az a hír volt, hogy szülővé váltunk! 2024 márciusban már nem csak Lili pocakjában, hanem teljes fizikai valójában velünk lesz Soma, a fiunk. 🙂

Lili nagyon szeretett volna anya lenni (bocsánat, mami… komoly vitáink vannak még a névről 😀 ) és én is úgy éreztem, készen állok, gyerünk!

Na persze azóta ez az érzés már többször megingott! 🙂

Főleg amikor épp elönt a munka és úgy érzem, még az edzésemre is alig van időm, nemhogy a kialvatlanságra és egy bébi ellátására, szeretgetésére.

De akárhányszor megijedek, igazándiból továbbra is ezt akarom. Később majd az “élet értelme” résznél kitérek még erre, valahogy most a céges pontszám növelése kevésbé vonz.

Sokkal motiválóbb egy olyan életet építeni, ahol sokat lehetek majd a családommal és idővel akár a bizniszt is abba lehet hagyni. (Ne aggódj, nem akarom abbahagyni, de majd mesélek róla mit értek ez alatt.)

Rekord sok, már talán túl sok program, utazás 23-ban

Mivel tudtuk, hogy családot akarunk, ezért az idei évet tudatosan kimaxoltuk az utazások tekintetében.

Picit talán túl is toltuk, legalábbis menetközben fárasztónak éreztem itt-ott. Visszatekintve viszont csodálatos élményeket szereztünk.

Januárban síelni voltunk Ausztriában, az egyik legnagyobb síterepen, Wilder Kaiser Brixentalban. Gyönyörű volt és még egy nem létező síelési rekordot is megdöntöttünk…

Azt hittük, hogy Lili egyik tesója 72 km-t síelt egy nap alatt, szóval nyomjuk le! Egész nap síeltünk megállás nélkül (egy rövid ebéd volt) és nagyon-nagyon ki volt számolva, konkrétan mi jöttünk az utolsó felvonóval felfelé, utánunk bezárták. 🙂

De sikerült, 77 km lett a vége!

Aztán kiderült, hogy valójában csak 55 km volt a rekordjuk, csak rosszul emlékeztünk… 

Ebben az amúgy a legviccesebb, hogy magunktól nem is gondoltuk volna lehetségesnek a 75+ km síelést, mert az – nekünk legalábbis – irtó sok, előtte ilyen 40-50 kilométereket síeltünk és nem éreztük nagyon lazának azt se…

De azzal, hogy (azt hittük) valaki már megcsinálta, nekünk is erőt adott, hogy akkor mi is megtudjuk. Ez szerintem az élet minden területén így van és tanulságos.

Tavasszal csak országon belüli egynapos kirándulások voltak, júniustól viszont beindult a “nagy utazások” éve. 

Először Tihanyban töltöttünk pár napot a családommal együtt, ami szuper volt! A Club hotelben voltunk, ami szórakoztatóan retro volt. A minigolf volt a legjobb, illetve az is beugrott, hogy ebben a hotelben felismert valaki. 

Idén több vicces pillanat is volt, amikor valaki látott már hirdetésekből:

 • a lakásom építtetője mondta, hogy “nem szoktál Te TikTok videókat csinálni? jók, bár annyira hadarsz, hogy semmit nem értek belőle…” (nem csinálok semmi TikTok tartalmat, csak videós hirdetések futnak, amiket direkt felgyorsítanak a kollégák, mert az jobban működik…:) – de ezt persze nyilván kevesen tudják, a többség azt hiszi sok ilyet csinálok és hadarok…)
 • a mátrai Ózon Hotel wellness részlegének csapattársa külön emailt írt, hogy legközelebb várnak a wellness részlegben is (le is mentünk a következőn csapatostul a Belső Körösökkel)
 • a keszthelyi Sirius hotelben amikor odamentem kicsekkolni, a recepciós a könyvemmel várt a pulton, hogy írjam alá! 🙂
 • egy mátrai hotelben tartottunk rendezvényt és egyszer csak kaptunk egy emailt tárgymező vagy bármi szöveg nélkül, amiben a recepciós önéletrajza volt! 🙂

Na de visszatérve az utazásokhoz, júliusban úgy volt, hogy Ausztriába megyünk nyáron is. Azonban az utolsó pillanatban, 1-2 héttel az utazás előtt inkább úgy döntöttünk, Franciaországba megyünk, Antibes-ba.

Odafelé megálltunk megnézni Velencét, ami nagyon romantikus volt kettesben. Utána pedig csodálatosan éreztük magunkat a francia riviérán!

Antibes egy kis antik ékszerdoboz, cuki tengerparttal, régi óvárosi résszel és semmihez sem fogható luxust árasztó kikötővel. Ennél talán már csak Monaco-ban éreztünk nagyobb luxust a kikőtőben.

Apropó, én semmit sem tudtam a hajókról. De most már tudom, hogy a legnagyobb hajók simán 200m hosszúak, több tízmilliárdba kerülnek és egy teli tank benzin 150M Ft is lehet. A lakásunkból (közel) félig tudnánk tankolni egyet! 🙂 

Egyébként lenyűgözőek műszakilag, utána rá is függtem a Motoryacht Loon YouTube csatornájára és izgi volt belelátni a hajós személyzet életébe. A legnagyobb yacht-okon 20-30 vendég fér el és 70-80 fős személyzet kell ahhoz, hogy ők 1 hétig hajózzanak.

Annyira kedvet kaptam a hajózáshoz, hogy béreltünk is egyet – persze csak egy pár lóerős, jogsi nélkül vezethető gyöszt. De nekem laikusként tökre hajónak tűnt: kemény műanyagból volt kiöntve, volt teteje, volt kormány, illetve kar amivel megy. 🙂 

A riviéráról elugrottunk a Verdon kanyonba is, ami életem egyik legszebb természeti látványossága volt, imádtam!

A francia kaland után Szlovénia következett: méghozzá egy fiús programmal, életemben először utaztam el csak az öcsémmel, édesapámmal és a nagybátyámmal.

Az egyik kedvenc izgisebb sportom a canyoning és szerettem volna ezt a családom fiú tagjaival is kipróbálni. Miközben autóztunk, eléggé esett az eső, szóval kicsi paráztunk, hogy lesz-e program…

Este felhívtuk a szervezőt, hogy mire számíthatunk. Válasz: “Nyugi, eddig még sosem kellett programot lemondanunk eső miatt. Ha csak nem lesz égszakadás, földindulás, akkor lesz canyoning és rafting is!”

Na pont aznap éjjel mosta el Szlovénia nagy részét az égszakadás és földindulás… sajnos nem lett semmi a programból, gyakorlatilag odaautóztunk és hazaautóztunk. 🙂 De nem baj, majd valamikor ezt bepótoljuk, közben pedig együttéreztünk a szlovénokkal.

A sok autózás közepette azért feldobta a napunkat, amikor összefutottunk a “pussy wagon”-nal. 🙂 

Ezután pár nappal utaztunk Horvátországba, ahol megnéztük a Plitvicei-tavakat, ez szintén lélegzet elállítóan gyönyörű volt! Mindenkinek javaslom, ajánlom, mint program. 6 napot töltöttünk a horvátoknál, aztán 1 napra hazajöttünk egy barátunk esküvőjére.

Utána pedig mentünk tovább Ausztriába, Lili családjával is közösen nyaralni 4 napot. Itt egy csodás szállást sikerült kibérelni, alpesi chalet stílussal. Mindig is vágytam egyszer egy ilyenben megszállni és meg is érte.

Ez volt a nappaliból a kilátás:

És itt sikerült a canyoningot is bepótolni: a legjobb canyoning pálya szerintem ez volt eddigi életemben. Gyakorlatilag 5 percenként ugrálni kellett és egy nagyon laza vezetőnk volt, simán bárhányszor mehettünk ugrani egymás után…

Ha akarsz igazán izgi programot, akkor a canyoningot nagyon ajánlom! Franciaországban is szerettünk volna menni, csak Lili már várandós volt és úgy nem ajánlották (meg is értem, 6-8 méter magasból kell hideg vízbe ugrálni).

Ez a nyár különleges volt ezzel a sok utazással, bár néhol már tényleg jól esett volna csak úgy nyugiban otthon lenni. Összesen kb. 4 hetet voltam szabadságon csak a nyár alatt, sokszor a péntekeken sem dolgoztam és ez iszonyúan jó volt!

A nyár levezetéseképp még elugrottunk Lili egyik Erasmus-os barátjának esküvőjére Milano-ba, amit egy Michelin-csillagos étteremben tartottak. Nem csak a gasztro, hanem a WC művészi díszítése is különleges volt. 🙂 

Megjött az ebike-om!

Az egyik nagy álmom az volt, hogy lehessen egyszer egy menő KTM montim. A hegyikerékpározás a kedvenc kerékpározási formám.

Azért imádom, mert kikapcsol fejben. Fefelé szenvedsz, hogy feljuss, lefelé meg figyelsz, hogy ne ess el – semmi más nincs a fejemben, jelen vagyok.

Idén a bringás hónapokban átlagosan 2x is el tudtam menni tekerni, ami jobb arány lett, mint amire számítottam. Imádom, bár picit macerás hobbi idő tekintetében.

Ha bringázni akarsz, 1 órát autózol a hegyekhez, tekersz 3-4 órát, aztán hazaautózol 1 órát és még takarítod a bringát 20 percet, elrakod a vonóhorgos szállítót… Gyakorlatilag egész napos program. 🙂

De ezzel együtt is imádom és remélem jövőre is jut majd időm rá a gyerekkel együtt is. Örülök, hogy megvettem a bringát, mert kicsit sajnáltam magamtól 2 milliót egy bringára, de ez megérte és ezzel együtt is élvezem.

Megvettem az álomautómat, hogy megnézzem, milyen érzés… + pénzügyi szabadság

Májusban épp egy céges rendezvényre tartottam, amikor megállt a sor az autópályán és hátulról meglökött egy autó, minimális sérülést okozva.

Poénból mondta az egyik barátom, hogy na, akkor ez a jel lecserélni az autót az álomkocsidra. 🙂 

Nosza mondom, nézzünk körbe…

Az álomautóm egy Volvo V60 Cross Country, szerintem ez ma kívül-belül a legjobban kinéző kocsi. 

Pár éve még az előző kocsim vásárlásakor is már nézegettem ezeket, de akkor nem tudtam rászánni magamat arra, hogy 16M Ft-ot adjak egy kocsiért. 

Néha hallom nálam sikeresebb vállalkozóktól, hogy ha mersz költeni, akkor jobban fog jönni a pénz is, jobban érzed magad belülről, magabiztosabb leszel stb… Ez leírva baromságnak tűnik és nyilván most le is egyszerűsítem. 

De tényleg sokan mondják, hogy ne szűkölködj fejben… lehet benne valami.

Mivel a bringánál is ez eszembe jutott és az a költés tényleg hozzáadott az életemhez, kíváncsi voltam már csak tesztként is az autóra, hogy milyen lesz.

Találtam is egyet bézs bőr belsővel, majdnem full extrás (holttér figyelő és panoráma tető hiányzik csak) a hazai Volvó képviselet vezetői kocsija volt, kiterjesztett 5 éves garival, ajándék téli kerékszettel, 1 éves, 20 ezer kilométer, tökéletes. 

Megvettem és ahogy a nagyok tanítják, luxustárgyat csak kp-ra, hogy tényleg érezd a súlyát annak, amit vettél.

A kocsi maga jópofa és továbbra is tetszik, minden egyes alkalommal jó ránézni és használni is. Király a távolságtartó tempomat, a részleges önvezetés vagy épp a mátrix led, ami kitakargatja a szembejövőket.

A legjobban pedig most decemberben a hóesést élveztem: leesett egy – itthonhoz képest – nagyobb hómennyiség és elmentem vele szórakozni egyik este jó meredek utcákba. Összkerekes és mindenhol elment, nagyon élveztem. 🙂 

Valamelyest tényleg igaz az is, hogy magabiztosabb vagy tőle, bár ez szerintem leginkább azért van, mert mások tévesen ezért többre tartanak.

Az emberek jellemzően felnéznek rám emiatt, menőbbnek tartanak. A családom is, a szomszédok is, a barátok is, az ügyfelek is.

Azonban ez szerintem nem igazán jó irány… Az emberek 95%-a aki ilyen kocsival jár, egyáltalán nem szabad és nyugodt ember, ergo szerintem nem kéne felnézni senkire csak azért, mert ilyen vagy nagyobb értékű kocsival jár. 

Hitelre veszik ezeket a dolgokat és aztán minden mást (ruha, kütyük, ház, nyaralás stb.) is cserélnek ehhez (mégse lehet H&M-es pólóban beülni egy ilyen kocsiba) és szépen elszáll az életstílusuk költsége. 

Már nem elég havi 1-1,5M Ft arra, hogy megéljenek, kell legalább 2-3 millió, de persze a cég nem hoz évi 50-100M Ft-ot, hanem épp hogy kitermeli a havi 2-3 milliót…

És ezért muszáj minden kampánynak sikerülnie, azért mennek nyaralni, hogy elfelejthessék azt a rohanást 1-2 hétre, ami ahhoz kell, hogy fenntartsák ezeket a dolgokat.

Ez a 16M Ft-os kocsi körülbelül havi 300e Ft-ba kerül használat nélkül (amortizációt, biztosítást, casco-t, cégautóadót számolva, de például elmaradt hozamot a tőkére vagy szervizelést, üzemanyagot nem számolva). 

Havi 300e Ft-nyi költség fedezéséhez 8%-os hozammal számolva 45M Ft-nyi befektetett vagyon szükséges.

Nekem kicsit fura, hogy emberek egyszer sem kérdezik meg azt, hogy “héj Zsolt, tényleg annyira menő vagy, hogy van 45M Ft-od befektetve, amit kizárólag ennek az autónak a fenntartására használsz?”.

Vagy csak gazdagnak tűnsz, de valójában nem vagy vagyonos? 🙂 Ezt sosem kérdezi senki!

Ezzel az autóval menőnek tűnök és “inspiráló” másoknak, de vajon az miért nem “inspiráló” embereknek, hogy valódi szabadságot építsenek fel egy jó befektetési portfólióval?

Ehhez csak annyi kell, hogy 10 évig a jövedelmed felét befekteted és körülbelül kész a portfóliód. (Ez most egyszerűsítés, én ebből a tananyagból tanultam meg a témát annyira, amennyire nekem kell.)

Utána már minden forintot, amiért aktívan dolgozol, arra költesz, amire akarsz. 10 éve szerintem mindenkinek van még, aki ezt olvassa… 🙂 

Én sokkal jobban fel tudok nézni azokra, akik már csak akkor vesznek maguknak ilyen autót, amikor a vagyonukból finanszírozzák. Ismerek néhány ilyen vállalkozót, de talán 10 évnyi kapcsolatépítés után 1-2 kezemen megtudom számolni hányan vannak ők…

Mindenki más azért dolgozik keményen, hogy fenntartsa kifelé a gazdagság látszatát, valódi szabadság nélkül.

És pont ez az, ami szerintem nincs jól így. Ezért beszélek róla amikor csak módomban áll, mert hiszem azt, hogy más példát is meg kellene mutatni embereknek.

Az autó kapcsán zárógondolat: igazándiból nem lett tőle jobb, örömtelibb életem úgy, mint a bringától. Szóval jó volt a tesztet kipróbálni, de könnyen lehet, hogy visszaváltok olyan autóra, mint ami volt – pont most hirdetnek egy full extrásat belőle, panoráma tetővel, fele annyiért, fele akkora cégautóadóval és harmadával kisebb fogyasztással (a Volvo most 250 lóerős benzines, irtó jól megy, de enni is kér).

Mi az élet értelme, mit akarok igazán?

A 2023-as üzleti évünk körülbelül úgy sikerült, mint a 2022-es. A tavalyi év pedig nagyon jó volt, szóval alapvetően ennek örülök.

Szép profitunk volt idén, épül a befektetési portfólió, ha minden így megy tovább, 5 év múlva ugyanezt az életszínvonalat tudjuk élni már akár úgy is, hogy semmilyen aktív pénzkeresést nem csinálok (de nyilván fogok).

Viszont egy picit most kihívást jelent, hogy mit akarok igazán az életemtől? Mi lehet vajon az élet igazi értelme?

Nincs most erre jó válaszom még, vacillálok. 

Egyrészt imádom a bizniszemet és az emberek tanítását, életek megváltoztatását. Ezt biztosan akarom folytatni valamilyen intenzitással. 

Az is érdekel, hogy a cég eredménye nőjön, férfiként ez a társasjáték pontszáma szerintem és akkor érzem magam jól, ha folyton egyre nagyobb pontszámot érek el, sőt, akár a legnagyobbat…

Másrészt most úgy érzem, egy kicsit az is vonz, hogy hátrébb lépjek és a családommal töltsek sok időt. Nem tudom, hogy ezzel kompatibilis lennék-e hosszútávon vagy pár hónap alatt elegem lenne belőle, de most ez legalább annyira vonz, mint növelni a pontszámot a társasjátékban.

Minden évben kitöltjük Lilivel a YearCompass nevű évértékelőt és ott most a legnagyobb érték az lett, hogy megkérdeztem magamtól: mit csinálnék másképp, ha már semmit sem kellene a pénzért csinálnom?

Ez most furán hangozhat, mert amúgy most sem kell már semmit a pénzért kötelezően csinálnom. Ráadásul a céges bevétel döntő többsége olyan tevékenységekből jön, amiket imádok és teljes szabadságom van abban, hogy ami nem tetszett, azon azonnal változtassak és változtatok is.

De mégis, az egy másik szint, amikor olyan befektetett vagyonod van, amiért tényleg csak havi 1 órát kell adminisztrálnod (kiutalni a havi pénzed a hozamból és kicsit menedzselgetni a portfólió elemeit).

Eddig ezen nem igazán gondolkodtam, mert kb. 10 évre terveztem, hogy ez meg lesz. Most viszont jóval közelebb került az elmúlt 2 év céges növekedése miatt, akár már pár éven belül elérhető lehet (főleg ha jövőre bejön a telefonos értékesítési rendszer, az 1,5-2x-ezheti a profitunkat, a jövőévi terveknél írok róla).

A kérdésre visszatérve, talán 1-2 üzleti dolgot abbahagynék és az biztos, hogy sokkal többet lennék a családommal. Érdekelne egy hosszabb sabbatical (teljes üzleti szünet) is – mondjuk 6-12 hónap között. 

Valószínűleg ezzel a szünettel kezdenék, ennyit most azért nem tudok kihagyni még a bizniszből. Lenne néhány utazás, ami érdekelne, sok könyv amit szívesen elolvasnék, de most nem engedem meg magamnak időben… és kipróbálnám azt, hogy milyen sokat, szabadon Somával lenni, anélkül, hogy kattognék a jövő hónapi célszámokon.

Leginkább az mozgat most belül, hogy tényleg meglépném-e ezt és ha igen, akkor hogyan, milyen konkrét következő lépéseket jelentene ez, ha eldöntöm? Most egyelőre ebből ennyit akarok megosztani, hallani fogsz róla, ha ez megvalósul. 🙂 

Egészség, sport

Minden évben írok erről és egész hasznos elsősorban magamnak visszatekinteni mit írtam.

Heti 4-5x sport idén is megvolt és jól érzem magam a bőrömben fittség szempontjából. Idén egész jól kialakult, hogy hetente 1x közösen megyünk edzeni az öcsémmel, ez programnak is szuper.

Viszont több egészségügyi dolog is van, ami zavar: az allergiámmal elkezdtem foglalkozni, de nincs még igazán megoldás.

Rájöttem, hogy időnként a hangom azért (is) van rosszabb állapotban, mert van egy pici orrpolipom (ami különböző következményekkel jár és így hat ki a hangszálaimra) + az allergia sem segít.

Ez elég nagy probléma, hiszen jelenleg a hangomból élek, de erre sincs még jó megoldásom, mindegyik orvos mást mond és egyelőre semmi sem segít.

Viszont januártól foniátriai szakemberhez fogok járni, mert az is kiderült, hogy nem tudok jól hangokat képezni és ez kombinálva az egészségügyi dolgokkal, gyorsan kinyírja a hangszálaimat. 

Lassan 30 éve beszélek és most szólnak, hogy nem jól csinálom… 🙂

És a térdem még rosszabb lett, pedig elvileg semmi rosszat nem csinálok vele. Most már szinte magától kellemetlen érzés van benne, olyan, mintha be lenne gyulladva, ezzel is foglalkoznom kell a következő negyedévben.

Hát ez most az egészség és sport, amolyan vegyes, de összességében inkább elégedett vagyok.

Munka 2023

Rövid áttekintés az idei évről – profit, munkamennyiség, stressz, élet értelme

Ahogy már fentebb is írtam, ez alapvetően egy jó év volt, körülbelül ugyanazt a profitot hoztuk reálértéken, mint tavaly és az egy nagyon erős év volt.

Noha tény, hogy jóval többet kellett érte dolgozni, ami minden eddiginél jobban kifacsart az intenzitásával. Szabadnapok tekintetében sosem volt még ennyi, legalább 6-8 hetet nem dolgoztam. 

Viszont amikor igen, akkor jellemzően 2022-höz képest hosszabb napok voltak. 

Az adatok is ezt mutatják:

 • 2020: 1662 munkaóra
 • 2021: 1506 munkaóra
 • 2022: 1530 munkaóra
 • idén 2023-ban pedig: 1661 munkaóra

Tök jó visszanézni ezeket a statokat, mert például nem is sejtettem, hogy valaha is dolgoztam ennyit, mint idén. Pedig de, pont ennyi volt 3 éve is és azelőtt meg valószínűleg még több.

Az előző két évben viszont érezhetően kevesebbet dolgoztam, 130 órával volt több ez az év. Az majdnem 1 hónappal több munka, az nagyon sok.

A több munka leginkább abból fakadt, hogy ősz elején 3 új ember kezdett nálunk. A toborzás, kiválasztás, interjúk és utána a beillesztés is elvett plusz időt. Bár szerencsére a konkrét betanítást Mesi kollégám intézte nagyrészt, ezúton is köszi.

De így is sok időm belement és az volt benne a legnehezebb, hogy ezt az időt már 2024-es fejlesztések előkészítésére szerettem volna szánni, ehhez képest csak úgy éreztem, lukakat foltozok be és ez feszültté tett.

2024-re az egyik célom biztosan az lesz, hogy visszább vegyek a munkából, mert nem tetszik amit látok a statisztikákban és érzésre is kifacsartam magam. Sokkal jobban érdekel majd Soma (és a további gyerekek, 3-at szeretnénk), mint a munka, szóval mindent ebbe az irányba fogok optimalizálni.

Ez is különösen motiválttá tesz abban, hogy a saját befektetési portfóliónkat építsük (erről bővebben a tavalyi évértékelőben is írtam). Élvezem a munkám, de nem érzem magamat szabadnak, ha a pénz csak úgy jön, hogy én évi 1500-1600 munkaórát dolgozom érte.

Aztán persze ha meglesz, akkor biztosan más fog érdekelni, más lesz épp a kihívás, az élet ilyen. 🙂 De ez most motivál és ennek örülök.

Néhány izgalmas momentum az idei évből

Ahogy összeszedtem az idei céges dolgokat, nem nagyon találtam a munkaidőm csökkentési vágyán kívül más nagy dolgot. Jó év volt, több apró fényponttal, így most ezekből néhányat kiemelek még, aztán jönnek a jövőévi tervek.

Év elején kifejlesztette a csapatom a ChatGPT szövegíró mesterkurzust, ami szerintem világszinten is eléggé egyedülálló cucc lett. Gyakorlatilag mindenféle szöveget (értékesítési email, értékesítési oldal, Fb hirdetés, videós hirdetési szöveg) meg tudsz íratni a ChatGPT-vel.

Nagyon büszke vagyok arra az alaplogikára, amit kitaláltunk hozzá, igazándiból másnál azóta se láttam ezt. Év közben szépen továbbfejlesztettük, most már komplett mesterséges intelligencia kurzus, többféle felhasználási módot is tanítunk benne a ChatGPT-hez.

Az Új Vevők Futószalagon megvalósító programunk hihetetlenül beért az elmúlt 4 évben. Brutál jó sikerek születnek a programban, idén már 20+ ügyfelünk ált a színpadon, akiknek “Milliók Futószalagon” díjat tudtunk átadni (tavaly csak 12-en, majdnem dupláztunk!).

A legutolsó félévnyitó napon a kiküldött anonim értékelő űrlapon minden kitöltő 100%-osnak értékelte a rendezvényt! Ilyen még sosem volt, wow, nagyon büszke voltam a teljes csapatunkra!

Az értékesítési rendszer is egész jól összeállt hozzá, a jövőévi terveknél van tök jó lehetőség a növekedésre is, majd látni fogod.

Szintén nagy öröm, hogy mind az UVF-ben, mind a Belső Kör programunkban egyre komolyabb, ügyesebb cégek vesznek részt. Jó érzés velük időt tölteni, például idén volt nyáron hajós program is a Balatonon, nagyon élveztük!

Egy másik büszkesége volt az idei évnek a II. Marketing Évtervező Tábor. Idén is 300+ résztvevő volt jelen a Lurdyban, immáron két napig.

Amire a legbüszkébbek vagyunk, az az a tény, hogy csak utólag kellett fizetni a résztvevőknek a belépőért. Ilyet még tudtommal senki nem csinált Magyarországon élő, fizikai rendezvénnyel.

Kicsit én is be voltam azért tojva, kb. 10 millió forint a költségvetése és egy forint se jött be előre…

A résztvevők és a rendezvény elégedettségét azt gondolom jól mutatja, hogy mindössze 3, azaz három cég volt, aki nem volt hajlandó fizetni a belépőjegyéért utólag. 🙂 Ez az egyik legnagyobb büszkeségünk 2023-ból!

Elkészült az iroda

Már a tavalyi értékelőben is írtam, hogy a lakásunk feletti padlásteret sikerült megszerezni, így most oda költözik az én dolgozószobám.

Ez nagy projekt volt és még mindig nincs tökéletesen vége. A végeredmény viszont kárpótol és praktikusan már szeptember vége óta használható, csak még kicsit poros minden, mert az iroda felében az épülő fürdőszoba cuccai vannak.

Lett egy 60nm-es (egy fürdőszoba híján) egybefüggő terem, ahol egy brutál jó videós stúdiót építettem fel. Több kameraállással, kontroll TV-vel, imádom. Néhány gombnyomásra indul, 30 másodperc alatt videózásra kész. 🙂 

És a mindennapokban is sokkal fényesebb, mint az északi fekvésű eddigi dolgozószobám volt, szóval jobb érzés ott lenni a mindennapokban is. Valószínűleg Soma érkezése után csak még hálásabb leszek magamnak, hogy legalább egy emelet különbség van köztünk. 🙂 

M3 Mastermind – hozzáférés Ryan Deiss-hoz

Az idei év újdonsága volt, hogy csatlakoztam a Digital Marketer (Ryan Deiss) Modern Marketing Mastermindjához (ezért hívják M3-nak).

Ez egy félelmetes ugrás volt, mert sosem fektettem még be tanulásba 20.000 dollárt (plusz az utazások költsége évi 4x) – összesen évi 12M Ft. Már most látszik, hogy megérte, volt egy előadás, amikor egy coaching bizniszt építő arc számolt be a vevőszerző rendszeréről.

Ha semmi mást nem kapok, csak azt a 60 percnyi tudást, már akkor megérte volna az összes utazást és költséget… brutál amit Scott Cunningham bemutatott. Ez az infó jövőre lehetőséget biztosít arra, hogy 1,5-2x-ezzük a profitunkat. Kíváncsi leszek.

Emellett egy csomó érdekes arccal találkoztam, ha valahova úgy lehet bekerülni, hogy kifizetsz érte 8M Ft-ot + utazási ktsg, akkor ott értékes emberek lesznek nagy eséllyel. 

Ez így is lett, tanulságos volt látni hogyan költ egy nyelviskola havi 25M Ft-ot Fb hirdetésekre ügyfelekkel készített videós hirdetésekkel…

Vagy volt egy házaspár, akik havi szinten csinálnak pár millió forint profitot egy örökzöldesített summit-es futószalaggal. Egyetlen futószalaggal, csapat nélkül… 🙂 

De azt is érdekes volt megtudni, hogy a DigitalMarketer árbevételének a 80%-a egy olyan szolgáltatásból van, amire Magyarországon senki nem épített még ajánlatot. 🙂 És valószínűleg én se fogok, mert nincs kedvem hozzá, de üzletileg elgondolkodtató és lehet, hogy pár éven belül még jól fog jönni.

No meg persze az is nagy érték, hogy személyesen találkozhatok, beszélgethetek Ryan Deiss-szal. Például egy interjút is sikerült vele felvenni és különösen értékes volt amit mondott:

Év végi adományozás

Az árbevételünk 1%-át szoktuk minden évben eladományozni, ez most 2023-ban 1,5M Ft lett, ami szintén rekord és örömmel tölt el.

Köszönöm minden ügyfelünk támogatását, őszintén hiszem, hogy jó helyre került azenugyem.hu alapítványnál a pénz.

Azért szeretem ezt az alapítványt, mert konkrét embereknek, konkrét célokat valósítanak meg. Nem adnak oda pénzt senkinek, nem tudják elkótyavetyélni a pénzedet. 

Lehet náluk pályázni konkrét célokkal (pl. fodrász képzést akar egy anyuka megcsinálni) és arra szerveznek gyűjtést, aminek a végén az alapítvány kifizeti a képzést. Szerintem baromi jó koncepció, jó szívvel ajánlom.

Tervek 2024-re

Kiegyensúlyozottabb mindennapok

Visszaolvastam a tavalyi évértékelőt és abban az egyik nagy célom a 9-15-ig történő munkavégzés bevezetése volt, hogy mire jön Soma, addigra már olyan rutinom legyen, amit én is, a csapat is és az ügyfelek is megszoktak.

Nos, ez csúfos kudarcot vallott.

Jó, ez így nem pontos… A 9-től történő kezdés sikerült. 🙂 

Idénre hasonló cél van a fejemben: egy nyugodtabb munka-magánélet egyensúlyt szeretnék. 

Az ősz elég őrültek háza volt USA utazással, magyar képzésekkel, saját ügyfeleknek tartott tréninggel, két napos nagy Lurdys rendezvénnyel (kiállítókkal + utólag fizetéssel), 3 új csapattárssal…

Na ez az, amit biztosan nem akarok. 2024 a nemet mondás éve lesz. Még akkor is, ha ezzel kihagyunk lehetőségeket.

Mindenünk megvan ahhoz, hogy átálljunk nyugodt maratonfutásra, elég volt a sprintekből. És ezt leírni most egyáltalán nem okoz kimaradás vagy hiányérzetet. 

Bár ezt nagyban segíti, hogy azért van 1-2 olyan ötletem jövőre, amiben benne van a profit 1,5-2x-ezés, de én nem kellek hozzá, szóval így könnyebb nem aggódni…

Hogyan lehet jól lenni férfiként az eredményeidtől függetlenül?

Erről jut eszembe, egy barátommal beszélgettem pár napja. Említette, hogy számára az a tiszteletre méltó, ha valaki önmagához képest igazán nagyot fejlődik legalább pár évente.

Ahogy gondolkoztam ezen, számomra egy igazán nagy fejlődés az lenne, ha el tudnám engedni a pontszám hajhászást a bizniszben.

Úgy tippelem, az igazán fontos és értékes szakasz az életemben pont most kezdődik majd Somával és a többi gyerekünkkel, mégis azért ott van bennem a feszülés, hogy közben növelni kéne a pontszámot.

Akkor érzem magam értékes férfinak, ha ezt meg tudom csinálni. A visszalépés rossz érzés lenne.

Pedig valójában még egy 30-40%-os csökkenés esetén is mind a magán céljaink, mind a céges működés gond nélkül menne tovább. Egyedül én lennék rosszul belül. 🙂 

Kíváncsi vagyok, hogy Soma hoz-e majd olyan változást az életemben, ami közelebb visz a pontszámok elengedéséhez. Őszintén szólva örülnék neki, mert bizonyos szempontból szabadságot hozna az életembe.

Értelmetlennek tűnik a pontok hajszolása a pontokért.

Másik oldalról meg fene se tudja, hogy jó lenne-e… Mi a férfi definíciója? Mitől érzi jól magát hosszútávon? 

Legtöbbször erre a kérdésre mindenféle irányból az alkotás, teremtés, vadászat, növekedés jön, mint válasz. És magamban is ezt érzem kielégítőnek, de ez egyúttal egy börtönt is jelent.

Egyszer valaki csinálhatna egy kurzust vagy programot ezzel a címmel: “Hogyan érezd magad értékes, erős férfinak anélkül, hogy a tavalyi adózott eredményednek mindig nőnie kéne?” :))) #shutupandtakemymoney

Disclaimer: a fenti pár sor nagyon szubjektív, nem állítom, hogy csak ettől értékes egy férfi, nem csak ezt jelenti férfinak lenni és biztos vagyok benne, hogy a másik nem képviselőjeként is lehetnek pont ugyanilyen kattogásaid. Csak hangosan gondolkodtam, görgess tovább, ha nem értesz egyet vele.

1,5-2x profit várakozás egy új értékesítési csatornából

Akkor a nagy nyugalom keresés után nézzük meg hogyan tudjuk majd duplázni jövőre a bizniszt! :)) 

Szeptemberben Austinban, az M3 Mastermind alkalmán Scott Cunningham tartott egy előadást a saját vevőszerző rendszerükről.

Soha életemben nem láttam még ennyire komplett marketing folyamatot egy konkrét szolgáltatásra, bődületesen részletes és profi volt!

Kb. havi 100M Ft-nyi bevételt csinálnak a rendszerrel úgy, hogy a tulajdonos (Scott) aktív részvétele nem szükséges hozzá. Tehát nem személyes márkát épít posztolgatással, hanem inkább céges folyamatokat első értékesítésre és továbbajánlásra.

Ősszel csináltunk is egy-két tesztet a telefonos értékesítési rész beindítására és nagyon pozitív első tapasztalataink voltak. 

Konkrétan 70e Ft elköltéséből származott 750e Ft AZONNALI bevételünk, anélkül, hogy lenne downsell ajánlat vagy marketing támogatás a sales processben. Tehát letölt egy csalit, befoglal egy konzit egy nagy ígérettel (ahogy tanítjuk az ügyfeleinknek) és az első beszélgetésből vásárol.

Azért vagyok nagyon lelkes, mert rettentő sok optimalizálási lehetőség van még a folyamatban, de már most masszívan nyereséges. 2024-ben a célom ide kapcsolódóan:

 1. Felvenni 2 telefonos értékesítőt, hogy egymással mindig lehessen benchmarkolni a munkájukat (ahogy Lippner Tamás tanította nekünk)
 2. Kiépíteni a marketing támogatást a konzi folyamathoz (emailes elő és utókövetés, sikersztori videók felvétele ügyféllel a köszönőoldalra, konzi alatti ajánlat szép kidolgozása stb.)
 3. Nem csak a konzit foglaltakkal beszélni, hanem felhívni az összes leadet (emiatt vélhetően nem is lesz elég a 2 értékesítő…)

Az előzetes számításaim alapján 2x-ezni tudjuk ezzel jövőre a profitot. De akkor se leszek szomorú, ha nem minden jön be az excelből és csak 1,5x lesz. 🙂 

A DO! marketing Klub megújítása

A másik 24-es tervem az előfizetéses klubunk megújítása. Ehhez két irányból jön a motivációm. 

Egyrészt Soma érkezése miatt most olyan irányba akarok fejleszteni, ami nem igényli az én időmet olyan aktívan, mint az élő programok. Másrészt az elmúlt években természetes módon kialakult az egyediségünk az itthoni piacon.

A Marketing Évtervező Tábor színpadán már beszéltem erről: nem elég csak a marketing ahhoz, hogy felhúzd a cégedet először az ÁFA mentes határ másik oldalára (20-30 millió / év), aztán 50-100 millióig.

Több olyan ügyfelem is van, aki az alábbi kihívásokkal szembesül:

Először nincs érdeklődő és vevő, de ezt gyorsan meg ugorják. Egy egyszerű weboldal + 1-2 hirdetés, esetleg webinár és máris vannak árajánlatkérések vagy vásárlók.

Nagy boldogan elkezdenek gatyaáron együtt dolgozni (ami tök normális, én is így kezdtem), aztán rájönnek x hónap, 1-2 év alatt, hogy nem marad elég pénz. Vagy már nem érzik elégnek, ami eddig elég volt.

De hogyan kérjenek el többet? Kb. mindenki ilyen áron dolgozik, nagyjából 2x áron kéne csinálni a normális profithoz. Itt már bejön, hogy mit hisznek el magukról, kikkel veszik körbe magukat, mit töltenek be a fejükbe.

Ha sikerült megugrani az áremelést, akkor utána jön 1-2 év után az, hogy elegük lesz abból, hogy csak az idejükkel keresik a pénzt. 

Tehát kéne valami jobb üzleti modell (online tananyagot, csoportos képzést, esetleg előfizetést árulni), de az már csak ÁFA körbe lépéssel oldható meg és itt sokan inkább maradnak a régi, jól megszokott langyos vízben…

Pedig hiába van elég pénz, ha nincs szabadidő. 

Aki nem törődik bele a helyzetbe és fejlődni akar, azzal szembejön az időmérés fontossága, az első asszisztens megtalálása, betanítása, milyen konstrukcióban vegyem fel, a folyamatleírások készítése az ismétlődő feladatokra és általában a folyamatközpontú szemlélet tanulása.

És itt még csak évi 10-30M Ft-os bevételről beszélünk. Az évi 50-100 milliós szinthez pedig még nagyobb csapat szükséges (ügyfélszolgálat, marketinges, asszisztensek stb.), annak összes kihívásával.

Az egyik konstans kihívás 20-100M Ft között az üzleti modell állandó fejlesztése: 

 • mi az, amit szívesen csinálsz?
 • hogyan adod el folyamatosan?
 • milyen rendszerességgel vásárolnak újra az ügyfeleid? 

Ezekre a kérdésekre 1-2 évente új válaszokat fogsz találni, néha nagyobb, néha kisebb változtatásokat eszközölve egészen addig, amíg nem éred el a kb. 100M Ft-os éves bevételt.

Afölött már stabilabb az üzleti modelled és megint más érdekel majd (heti meetingek rendje, negyedéves célok, éves tervezésbe hogyan vondd be a csapatot, marketing vezető menedzselése, pénzügyek rendberakása stb.)

Tehát nem elég a marketing a sikerhez, még az egyéni vállalkozós méretben sem. Magadat, a folyamatközpontú szemléletedet és az üzleti modelledet is fejleszteni szükséges.

Pontosan ilyen irányba fogjuk innoválni a DO! marketing Klubot, még az is lehet, hogy kap egy teljesen új nevet.

Külön sikerút lesz majd arra, hogy egyéni vállalkozóként hogyan maxold ki az ÁFA mentes keretedet. És külön foglalkozunk a 12-50M Ft közötti ugrással.

Mindent odaadunk, ami ehhez kell: vevőszerzés, gondolkodásmód fejlesztése és a folyamatközpontú szemlélet kialakítása.

Kíváncsi leszek hogyan fogadja majd a piac és mikorra készülünk el a fejlesztésekkel. Nem hiszem, hogy Q1 végénél hamarabb összejön, de igyekszünk és van rá külön ember, aki intézi.

Tetszett az évértékelő?

Köszönöm, hogy elolvastad az idei összefoglalót. Külön érdekel a véleményed: mit adott, milyen gondolataid támadtak az olvasása után? Nyugodtan küldd el a véleményed a hello@domarketing.hu e-mail címre (a kollégáim összesítve továbbítják nekem és mindig szeretem elolvasni).

Végezetül pedig magánéletileg tartalmas és üzletileg sikeres 2024-et kívánok számodra!

Szerző:

Domán Zsolt

Domán Zsolt

Hello, Domán Zsolt vagyok, a DO! marketing alapítója. Az a mottóm, hogy magyar mikro- és kisvállalkozóként nem az számít, mit tudsz, hanem mit csinálsz a marketingben. Az üzleti eredményeid, az első vásárlóid csak a megvalósításból fognak jönni és én ebben segítelek. Megmutatom, miként szerezz vevőt az interneten!

Kérdésed van / véleményed?

Akkor tedd fel itt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ki az a Domán Zsolt és miért bízhatsz benne?

Ha most találkozol velem először, akkor bizonyosan bizalmatlan vagy.

Ki ez a Domán Zsolt és miért tudna nekem bármi hasznosat mondani?” – merül fel benned tök jogosan a kérdés. 

Fusd át a történetemet a lenti gombra kattintva és utána döntsd el magad, hogy lehet-e nálam bármi olyan tapasztalat, ami építheti a vállalkozásod.

Keresés

Ha az oldalon található cikkek közt szeretnél keresni:

Követsz már Facebookon?

A közösségi média oldalaimon folyamatosan értékes tartalmakat olvashatsz, kattints a “Kedvelés” gombra:

Instagram jöhet? :)

Az Insta sztorijaimban nagyrészt egyedi tartalom van, amit máshol nem láthatsz. Kövess Instán is, katt a fekete ikonra!