2020 évértékelő, 2021-es célok

Tananyagos képek új(15)
Elkészült a 2020-as év összefoglalója, benne néhány tanulsággal és elgondolkodtató témával mind üzleti, mind magánéleti szempontból.
Olvasási idő: 17 perc

Immáron több éve olvasom Papp Gábor (The Pitch) és Nagy Attila (WPKurzus – ez még a 2019-es Attilánál) és Szendrei Ádám évértékelőit, amik kifejezetten szimpatikusak számomra.

Tavaly elkészítettem az első saját évértékelőmet és egyrészt nagyon élveztem, másrészt szuper sok pozitív visszajelzést kapott, így idén is megcsináltam.

Miért vettem rá magam erre az összefoglalóra?

  1. Nekem jót tesz: összefoglalom, áttekintem az előző évet.
  2. Azt látom, hogy a legtöbb összefoglalóban csak a “fényes” dolgokról van szó, én viszont szeretnék nehézségekről vagy kevésbé fókuszban lévő, akár tabunak számító témákról is beszélni. (Olvasd el a tavalyit, az nekem egy nehezebb év volt és érteni fogod.)

Kezdjük a 2020-as év összefoglalóját, először munkával, aztán jön a magánélet.

Munka 2020

COVID hatás és gondolatok

Nagyon sokaknak pokolian nehéz évük volt és olyan helyzetbe kerültek, amit kívülállóként még elképzelni is nehéz, nem hogy végigcsinálni.

Nem tudom milyen lehet az, amikor fizikailag lehetetlen pénzt keresni azzal, amit eddig csináltál. Nem tudom milyen amikor kompletten be kell zárni a boltot és tök mással kell foglalkozni…. (a kedvenc sztorim a rendezvényekre jeget szállító Ice Cube, Ők megegyeztek a Tescoval és a házhozszállításban segítettek).

Mi ebből az egész COVID jelenségből minimum semlegesen, de inkább pozitívan jöttünk ki és ezért őszinte hála van a szívemben.

Természetesen járt egy csomó macerával, például az élő rendezvényeket le kellett mondani, ami sok plusz szervezést igényelt és mivel pont márciusban töltöttem meg az első mentorprogramomat, kb. 2M Ft színtiszta profit is kiesett, mert néhányan visszamondták a programot.

Ezen felül pedig hónapokig érezhető volt az emberekben a félelem, spórolás, volt egy igen vérszegény, nulla profitot hozó kampányunk is áprilisban, amibe 100-150 munkaórát biztos beleraktunk megtérülés szempontjából feleslegesen.

De ha körülnézek, akkor ez még mindig a “kussolj befoghatom a számat” kategória és őszintén hálás is vagyok. Már csak azért is, mert szerintem amennyien pánikoltak és költséget csökkentettek, legalább annyian léptek is be az új online világba, tehát az egyenleg keveset változott (no persze az új embereket be kellett hozni marketinggel, tehát nem adták azért ingyen a stagnálást sem).

Nem gondolom, hogy bármit is “elkerültem volna” vagy bármilyen tudatosan fejleszthető kvalitásom okozta volna mindezt. Ez most nagyrészt szerencse volt és örülök, hogy nem a saját bőrömön kellett megtanulni a leckét, ami nyilvánvalóvá vált idén:

Tényleg nem hülyeség a 6 havi teljes működési költségnek a megtakarítása cégként (és magánszemélyként sem).

A fenti “szerencsések vagyunk” gondolatot annyiban árnyalnám, hogy azért sok mindenben jó alapokra építkeztünk az elmúlt 2 évben és ezek jól jöttek:

  • Virtuális a csapat, nem is akarok már fizikai irodát (pedig volt már), tehát 1 perc plusz teendőnk nem volt átállással, minden adott volt.
  • Csak online vagy telefonon értékesítünk, nem szükséges az élő találkozás.
  • A termékpiramisunkban van alacsony és drága árú lehetőség is, ezért volt hová nyúlni akkor is, amikor nem akartak sok pénzt kiadni a vállalkozások.
  • Volt saját email listánk, ezért azonnal lehetett érdeklődőkből vevőt csinálni.
  • Több száz különböző ügyfélből élünk, nem néhányból.

Most ugyan jól jöttünk ki ebből, de ez a 2020-as katyvasz jól mutatja, milyen sérülékeny az egész társadalmunk és világunk.

Még 2018-ban együtt vacsoráztam Maróti Zsolt tanárúrral, aki a gimimben tanított. Ő világított rá, hogy jelenleg a történelem során soha nem látott hosszúságú békeidőben élünk Európában.

És hidd el nekem, a 2008-as gazdasági válság, meg ez a mostani covid nyavalya is békeidőnek számít sok mindenhez képest, amit a történelem látott már. 🙂

Ki tudja, hogy a következő nagy probléma hogyan keletkezik majd?

Az online vállalkozások sem érinthetetlenek és bármikor jöhet komoly nehézség. Nem vehetjük mindenkor biztosnak a Facebook-ot (hirdetések), a Google-t (az email listánk többsége és hirdetések), az internetet, az áramellátást, a háborúmentességet vagy akár a demokráciát.

Talán ez paranoiásnak tűnik, de 2019 karácsonykor is annak tűnhetett az, aki azt mondta, hogy nem mehetsz majd hónapokig étterembe, kávézóba, kb. sehova.

Reményeim szerint itt leszek még 70-80 évet minimum (talán többet is, ki tudja mi lesz még addig) és az nagyon hosszú idő. Szerintem érdemes nagyrészt hálával tölteni az itteni időnket, másrészt kontextusba helyezni a kihívásainkat, mert akkor könnyebb feldolgozni őket.

Ha ezt nem gyakoroljuk, a körülmények alakulására bízzuk a kedvünket – szerintem ez a társadalmunk és a COVID legnagyobb csapdája. Amennyiben érdekel egy kicsit mélyebben is ez a már-már filozófikus téma, akkor ajánlom Micheal A. Singer munkásságát, elsőre ezzel a videóval. (Köszönöm Szendrei Ádámnak az ajánlást.)

Az év legjobb és legrosszabb előadásai

Látva 2020 alakulását, már-már nosztalgikus visszaemlékezni élő előadásokra.

2020 eCommerce Expo előadás

A 2020-as eCommerce Expo amiatt is emlékezetes, mert 23 órát készültem rá és ezt a közönség is értékelte: a szavazáson a második legjobb előadásnak ítélték meg.

Ezek után alig vártam március 5-én egy másik előadásomat, mert egy moziban volt, ami bakancslistás tétel volt számomra. De nem csak emiatt volt különleges ez az alkalom…

Készültem rá külön Bolya Imivel is, ugyanis először terveztem nyilvánosan beszélni egy személyes, intim nehézségről, ami meghatározta azt, hogy miért lettem vállalkozó ilyen korán.

Március 5: Pár nappal a lezárások előtti, utolsó előadásom élőben

Emlékszem, nagyon izgultam amikor a színpadra léptem, pedig ez már nem jellemző (100+ előadás van mögöttem). Amint belekezdtem a személyes részbe, alig kaptam levegőt és mintha beköltözött volna egy sivatag a számba!

Láttam magamat kívülről, ahogy vörösödik el a fejem, aztán vagy 10 percig próbáltam magamra találni. Lassan jöttek a szavak, mondatokat ismételtem és közben fizikailag nyomta a fülemet a belső feszültség, hogy vajon mit gondolhatnak rólam, hát én tudok előadni! 🙂

Az biztos, hogy 2020 legsz*rabb előadása volt és talán az örökranglista TOP1-et is behúzhatná. Fú, de bosszantott… Azt akartam, hogy nagyon jó legyen, de nem lett.

Sokat tanultam belőle és később az év folyamán többször is beszéltem erről a témáról, még legalább 3 alkalommal. Mindegyik jól sikerült, belerázódtam és ez egy nagy ugrás volt számomra.

Amióta személyes témákról is beszélek színpadon online előadásokban, azt mondják az ügyfelek, sokkal emberibb vagyok, jobban tudnak hozzám kapcsolódni, mert már nem tartanak hibamentes robotnak.

UVF megvalósító program

Februárban indult el hosszas előkészítés után az Új Vevők Futószalagon Megvalósító Program, a 2020-as év legnagyobb újdonsága.

Hatalmas siker lett a program:

  • én se hittem el, de 2 db emailből megtelt az első csoport, ilyet még nem láttam… 🙂
  • sokkal több sikersztorit hozott, mint bármilyen más termék, amit valaha csináltam (itt kevesen vannak, szoros a közösség, vezetett a tematika és sok figyelmet tudok rászánni az emberekre)
  • üzletileg is az egész év legtöbb profitot termelő része volt
  • profibb ügyfelekkel dolgozhattam együtt, mint az olcsóbb online programokban, ami nekem felüdülés volt
Így nézett ki az UVF programom, meg szinte az egész évem előadások szempontjából…

Napokon múlt sajnos csak, de már pont nem tudtuk megtartani az UVF első képzési napját élőben. Ezért az egész program átállt onlinera és a nyáron elindult második csoport is végig online csinálta.

Kicsit tartottam ettől, de igazándiból nagyon jól sikerült mind a két online csoport. Nem olyan, mint az élő, az tény. De cserébe mindenki sok energiát spórolt az utazással, a vidékről érkezők könnyebben belevágtak a programba.

S bár ez nem volt cél eredetileg, de nem rossz: milliós tételt lehetett spórolni a helyszínbérlésen.

Nyáron indítottunk még egy UVF programot, az is kicsi erőfeszítéssel betelt és nagyon jól sikerült, így ennek is örültem. 2021-ben természetesen újra lesz UVF, egy csomó újdonsággal és fejlesztéssel.

Jelentősen bővült a csapat

Tavasszal csatlakozott hozzám Vajda Emese, mint marketinges és innentől fogva jelentősen gyorsabban haladtunk mindennel. Nagyon örülök Mesinek, mert proaktív, lelkiismeretes és jól megértjük egymást. Nélküle biztosan nem sikerült volna ilyen jól az év.

A felgyorsításban segített az is, hogy ősztől kezdve Somogyi Szilvivel is újra közösen dolgozunk, aki legalább olyan fontos erősítés, mint Mesi.

Mesivel és Szilvivel egy mini csapatépítőn

Szilvivel még az előző cégemben, a Katapultnál dolgoztunk együtt, utána Ő szabadúszó lett. Most pedig sikerült megegyeznünk újra a közös munkáról és elengedhetetlen értéket hoz Szilvi a céghez (például nem írtam kampány levelet szerintem tavasz óta, nagyrészt Szilvi, esetekben Mesi csinálja már ezt).

A nyáron az ügyfélszolgálat is megerősödött Verával, aki az eddigiekhez képest gyorsabban és profibban kezeli a beérkező ügyeket. Ráadásul egy csomó más admin teendőben is kisegít minket, ami a marketinges területeken keletkezik.

Így már 4-en dolgozunk a projekteken és ez összehasonlíthatatlanul gyorsabb, mint ahogy mondjuk 2019-ben egyedül és egy virtuális asszisztenssel haladtam.

Ééééééés 2020-ban elkészült az első olyan folyamatleírás is, amit nem én készítettem! Azt hiszem számomra ez volt az legyik legnagyobb öröme az évnek. 🙂 Kicsit olyan ez, mint az MLM: cégvezetőként az a dolgod, hogy duplikáld a Te folyamatépítő gondolkodásmódodat és akkor egyre inkább nélküled fog menni a céged.

Hihetetlenül élvezem újra ezt a menedzser szerepet és még szeretném bővíteni a csapatot. Az utolsó 4 hónapban többet haladtunk, mint az év első 8 hónapjában, amire mindannyian büszkék vagyunk.

A csapat egyszerre előny és kihívás is a kommunikációban

Ahogy említettem, már vagy fél éve nem írtam kampány emailt, blogcikket, feliratkozó oldalt és posztból is csak nagyon keveset.

Ezek helyett tudtam a “cégépítéssel” (amennyire ez értelmezhető a mi méretünkben), termékfejlesztéssel, az ügyfelek sikerével és más projektekkel foglalkozni, aminek nagyon örülök.

De cserébe a kommunikációnk is megváltozott és most még őszintén nem tudom, ez mennyira jó vagy éppen rossz. Az biztos, hogy más lett a hangunk és most “lájkból is kevesebb jön”, tehát mintha kevésbé kedvelnétek.

Mindazonáltal bevételben meg gangolunk előre, a profitunk több, mint 2x nagyobb lett, mint pl. a Katapultos legjobb időkben. Tehát működik a dolog.

Mindenesetre a kommunikáción kicsit szeretnék csiszolni, csak még nem tudtam briefelni, folyamatleírásba belerakni az igényeimet. Igazándiból nekem is nehezemre esik megfogalmazni hogyan lehetne jobb, csak azt érzem, hogy “nem olyan, mint volt”, amivel nyilván a legszuperebb kolléga sem tud mit kezdeni, ez az én felelősségem.

Lehet ez a kommunikációs kérdés olyan, mint Pál Feri rendszerszintű változásokról alkotott elmélete. Például amikor megszületik a gyerek egy családban, ott bizonyos dolgok vélhetően örökre átalakulnak rendszerszinten és ezt csak elfogadni lehet, küzdeni ellene nincs értelme.

Egy csomó újdonság a DO! marketing Klub kapcsán

Ősztől kezdve számtalan újdonság jött a klubba minden szempontból.

Összeraktunk egy új vevőszerző folyamatot, amivel nyugodtan tudjuk növelni az előfizetői létszámot kampánystressz nélkül. Most 300 előfizető körül járunk.

2020 elején gondolkodtam, hogy bezárjam-e a klubot, mert bizonytalan voltam a 150 fős létszám körül az energia / megtérülés arányban, de ez most végre megoldódott. Ráadásul hamarosan jön az új könyvünk, ami még jobban meg fogja dobni a klubot.

Nem biztos, hogy 2021-ben, de 1-2 éven belül szerintem elérhető és fenntartható az 500 fős előfizetői létszám, ami egy mérföldkőnek jó lesz.

Már csak nekem kellene kiszállni a Facebook csoportos válaszolgatásból, ami nem éppen a cégépítés felé mutat. Valószínűleg egyre jobban be fogom vonni a csapattársakat ebbe a feladatba, egy jó ideje már nem is ígérjük az újonnan csatlakozóknak, hogy tőlem kapnak válaszokat. (Valójában nem is kellek én a válaszokhoz, mert a kérdések többsége már meg lett válaszolva, fent van tananyagként vagy nem meríti a kollégáim saját tapasztalatát. A heti 1 tényleg komoly marketing kérdésre meg amúgy örömmel válaszolok.)

Brutál sok energiát beleraktunk a klub belső megújításába is, ennek részeként a tanulói felület felfrissült néhány gamifikációs megoldással (pontokat gyűjthetsz, beválthatod őket extra tananyagokra és van ranglétra is, amin előre léphetsz).

A legfontosabb újítás: a Sikerút

Amikor még a Katapult Klub (az első ilyen előfizetéses rendszerem) elindult, az volt az első itthon és így nem nagyon kellett különleges ígéret az eladásához.

Ma viszont már 3-4 ilyen klub is van, úgy, hogy néhány bezárt / átalakult / jelentősen meggyengült az elmúlt 2 évben. Már nem elég az, hogy “az első” vagy az, hogy folyamatosan frissülő online marketing tudás.

Pont elege lett már az embereknek az 50-500 feltöltött cikkből vagy videós tananyagból. Arra vágynak, hogy néhány követhető, gyakorlatias lépésben el legyen magyarázva, mit is kell tenni a vevőszerző rendszer felépítéséhez.

Ha belépsz a mi klubunkba, akkor nem neked kell kitalálni, hogy mihez is kezdj, mi legyen az első lépés. Nem is tudnád kitalálni a 100 cikk közül, hiszen nem marketinges vagy. 🙂 Fájóan hosszú idő volt ezt megérteni… de örülök, hogy sikerült.

A képzések profi stúdióban lettek felvéve, mindenhova minőségi preziket gyártottunk, csak magyar, “kiscéges” sikerpéldák vannak benne Apple helyett.

Ráadásul tudtommal egyik itthoni klubban sincs átadva a rendszerszintű gondolkodás: mindenhol csak fénylő gyémántkavicsokat tanítanak, például mondjuk az elmúlt években az Instagrammozás, Facebook élő, chatbotok stb.

Ezek mind hasznos eszközök lehetnek, de önmagukban nem fogsz tudni velük pénzt csinálni, amíg nincs koncepciód email listaépítésre, bizalomnövelésre és eladásra. A sikerút pont ezt a hiányzó koncepciót tanítja meg neked, példákkal a megvalósításhoz.

Szerettem volna egy teljesen más szintre lépni trénerként és elindultam

A képen a következők lehetnek: 2 ember
Hatalmas élmény volt számomra a UPW

Március 11-én kezdődött volna San Joséban Tony Robbins UPW konferenciája, amit nagyon-nagyon vártam!

De 1,5 nappal azelőtt, hogy repülőre szálltam volna, lemondták a konferenciát… 🙂 Mák, hogy az UVF kampánya miatt nem volt időm előbb kimenni, mert normál esetben előtte egy hetet mindig túrázok odakint…

Minden ki volt már fizetve, a szállást a Booking.com azóta sem adta vissza, eléggé be vagyok rágva rájuk. A repjegyet szerencsére visszakaptam, mert törölték a járatot.

A konfot először áttették nyárra – haha! -, aztán végül október végén néztem végig az európai időzónában az online változatot.

Azért mentem, mert szeretnék informatív előadóból transzformatívvá válni, ami egy nagy kihívás számomra. Kék személyiségem van, ami rendszerekben és tömény infóban éli ki magát a legjobban.

Ez persze szükséges is, de mellette legalább olyan fontos az emberrel, az érzésekkel foglalkozni és ebben még van hova fejlődnöm.

Bolya Imivel készülünk egy előadásomra

Az év során Bolya Imi is segített előadóként fejlődni, amit ezúton is köszönök neki! Sok minden áll még előttem és csak rakosgatom össze a legókockákból, hogy mennyi mindent nem tudok… 🙂

Ha nem lett volna második hullám, akkor január végén Stuttgartban csücsülnék T. Harv Eker – a másik nagy transzformatív tréner – képzésén, de nyilván ez is elmaradt. Várom a pótlást.

Kicsit sajnálom, hogy a korona miatt megtört az 5 éve tartó “minden évben Amerikában tanulok” sorozatom fizikailag, de cserébe kaptam valamit, ami még nagyobb érték: a barátnőmmel közösen néztük végig a UPW-t otthonról, ami hosszútávon sokkal többet fog jelenteni. Ezt már most is érzem. 🙂

95%-ban elkészült a könyvünk még 2020-ban

November óta nagyrészt a könyvírással foglalkoztam, illetve mérhetetlen munkát rakott bele ebbe Szilvi és Mesi is a csapatból. Nélkülük teljesen kizárt, hogy november 1 és dec 15 között 95%-osra elkészül a könyv.

Sok minden történt a projektben:

  • 95%-ban elkészült a tartalmi rész
  • elindultak a borítótervek és a belív tervezés is (köszi BrandBirds)
  • hála az UVF-es ügyfeleknek, partnereimnek és barátaimnak, kaptunk sok nagyon hasznos előolvasói visszajelzést is már

Most épp amikor írom a cikket január elején, így állnak a borítótervek (rólam a fotó másik lesz, csak még nem voltam fotózáson). Hamarosan szavazást csinálunk róla, aztán véglegesítjük a visszajelzéseitek alapján.

Várhatóan január végén lesz a kampánya (naaaaagy kampánya!) és február közepe, vége felé lehet majd kézbe fogni. Jó lett volna kicsit előrébb tartani a logisztikával, mert a kampány végétől biztosan lesz még vagy 2-3 hét mire kézbe tudjátok fogni, de ez most így sikerült.

Így is nagyon hálás vagyok elsősorban Szilvinek, Mesinek és Verának, akik nélkül esélytelen lett volna a könyv. Továbbá minden barátnak, vállalkozó partnernek és alvállalkozónak, mert biztosan benne van vagy 10 különböző szereplő keze a munkában mire Te kézbe fogod majd. 🙂

Magánélet 2020

Úgy érzem, most már a vállalkozásom van értem és nem fordítva

Kb. amióta vállalkozó vagyok, igen sokat dolgoztam. A sztorimban olvashatod, hogy valóban reggel 7-től este 8-9-ig toltam a húszas éveim legelején.

Tavaly amikor megzuhantam az első, 7,5 éves kapcsolatom végénél, ez valahogy csettintésre megváltozott bennem. Akkor letojtam a bizniszt, nem érdekelt mi lesz vele, 3-4 órákat dolgoztam egy-egy nap.

Ez a “letojás” egy picit azóta is így maradt bennem, szerencsére. Sokat jelent nekem, élvezem is csinálni, de őszintén szólva nem akarok visszamenni oda, amikor napi 12-14 órákban toltam.

A sporttal, piszchológussal, önismerettel, új barátokkal annyi mindent fedeztem fel, ami több, mint a munka!

Az élet értelme nem a bizniszünk és nem menő sokat dolgozni. Pont azt mutatja, hogy valamit rosszul csinálsz, ha sokat dolgozol még esténként sok év után is… szerintem. (És most nem az eltolt munkaidőről beszélek, bár hitem szerint sokan csak áltatják magukat azzal, hogy éjjeli baglyok.)

Ez a 2020-as munkaidő mérésem a Toggl nevű szoftverrel. Ebben precíz vagyok, tényleg ennyit dolgoztam, amit mutat.

2020-ban 1.662 munkaórát dolgoztam, havi átlag 138-at. Ez érzésre messze a legkényelmesebb évem volt, teljesen elégedett vagyok vele.

A biznisznek 4 féle szabadságot kell adnia az én nézőpontom szerint:

  1. Tevékenységben – hogy élvezd azt, amikor dolgozol
  2. Kapcsolatokban – hogy megválogathasd, kikkel kell nap mint nap egy levegőt szívnod Zoomolnod
  3. Anyagiakban – hogy legyen egy bizonyos életminőséged
  4. Időben – hogy meg is tudd élni az életed

Ha élvezed, amit csinálsz, ha mindennap öröm azokkal a munka, akik körülvesznek, akkor az előbb-utóbb meghozza a pénzt is. Pénzből meg tudsz majd delegálni, azaz időt vásárolni magadnak, hogy életed is legyen.

Nekem 2020 jól alakult ebből a szempontból, sikerült nyáron is 2-3 hetet kivennem és december 15-től sem dolgoztam január 4-ig. Hétvégén szinte sosem dolgoztam és 6 után is csak ritkán, ha nagyon kellett vagy különösen élveztem.

Azt hiszem ez az eredmény tesz a legboldogabbá 2020-ból és ebből jövőre sem szeretnék engedni.

Sőt, valójában rajta van a bakancslistámon, hogy nyáron 1 hónapot a Balatonon töltök és semmit sem dolgozok. 1 hónap már egyedül unalmas lenne, szóval itt még a barátnőmnek is el kell adni a koncepciót. 🙂

A fenti ábrán egyébként az is jól kivehető, hogy márciusban csatlakozott hozzám Mesi és utána folyamatosan csak kevesebbet dolgoztam, ahogy bővült a csapat, de az elkészült munka többszöröse lett. Ezt én se sejtettem egyébként, most döbbentem rá.

Egészség, sport

Kb. 3 éve rendszeres az edzés az életemben, minimum heti 3x, de inkább 4x alkalommal. Ez nem erőltetett nekem, hanem kifejezetten szükségem van rá, hogy ki tudjak kapcsolni a munkából.

Amióta bezártak a konditermek, nehezebb fejlődni az itthoni edzésekkel. Bár a konditeremben sem vagyok túlzottan fegyelmezett, de ott azért úgy ahogy fejlődtem. A lötyögést jó lenne feljebb kapcsolni, mert ha már eltöltöm ezzel az 1 órát, ki akarnám maxolni, de ehhez most nincs meg az önfegyelmem.

Ha újra nyitnak a termek, szeretnék egy 90 napos challenge-t végigtolni egy személyi edzővel Érden, kíváncsi vagyok innen hova lehet eljutni tényleg fegyelmezetten. Lassan-lassan családom is lesz, szóval később nem az ilyen úri huncutság lesz a fókusz, azért is akarom egyszer kipróbálni.

Heti 1-2x futás mindig megvan, néha 5′ alatti kilométerekkel

Nagy privát öröm számomra, hogy az edzésben osztozunk a barátnőmmel, ez régóta dédelgetett álmom volt: rendszeresen együtt edzünk otthon matracokon, közösen járunk futni és mindketten élvezzük magunk miatt.

Ja és ha már futás: ez is összejön heti 1-2x és még nem akarom elkiabálni, de talán már nem fáj a térdem. Még 2018 végén lehetett valami bibi vele, utána egészen 2020 közepéig nem volt az igazi.

Úgy néz ki segített a pihenés és a porcerősítő.

Jó lenne majd valamikor, ha a térdem is engedi, behozni a félmaratonos időmet 1 óra 45 alá, ezt élvezném (1:57 volt az első és utána ment szét a térdem :D).

Sok-sok élmény 2020-ból

Nem igazán utazok külföldre és introvertáltként bőven elég ember maradt az életemben a COVID ellenére is.

Az azért zavart, hogy novemberben amikor végig könyvet írtam, sehova nem tudtam beülni… De akkor meg vettünk egy új szőnyeget és hetekig azon ülve/fekve dolgoztam, amit valamiért gyerekesen élveztem. Jól néz ki, ugye? (Nyilván a barátnőm választotta.)

A fa helyére beszoktuk tolni a szőnyeget, akkor a kanapéhoz dőlve királyul lehet dolgozni rajta.

Ja, és ha már úgyis itt van a fotón: először volt saját karácsonyfa, meg idén a lakás is fel volt díszítve. Pár éve ezek nem izgattak, de idén relatív sokat pörögtem ezen, hordtam át édesanyámtól az Ő levetett díszeit. Öregszem és tetszik.

Lett 2 nagyon jelentős új barátságom is, mind vállalkozók, mind infótermékes biznisszel és mindketten tudnak hasonlóan gondolkozni. Ez nagyon jó érzés, végre nem csak úgy egyedül lebegek a világban, hanem van aki megért.

Az egyik Ádám barátom. A másik is celeb, de Ő még nem vállalta fel nyíltan, nem akarom erőltetni!

És persze eddig is ismertem sikeres infótermékes vállalkozót, többel jó munkakapcsolatban is vagyunk és bármikor segítünk egymásnak. De az más, amikor emberileg is őszintén érdeklitek egymást és barátságról beszélünk, nem érdekkapcsolatról.

A barát az, aki azért hív fel magától, mert érdekli mi van veled emberként. A többi az munka, még ha sokan amúgy barátnak is nevezik ilyenkor egymást. (Én amúgy igyekszem ilyenkor a “vállalkozó jóbarát” szót használni, ami nem egyenlő a baráttal és ez nem ellenségeskedés, hanem csak az értékrendem.)

Ez a “lett 2 új barátom” dolog azért is nagy szó nekem, mert sokáig két szék között a pad alatt éreztem magam: a 20 éves gimis barátaimmal már nem egyezett az élethelyzetünk, de a harmincas hozzám hasonló vállalkozók nem voltak még kíváncsiak rám, mert az szintén egy másik élethelyzet, sokszor már gyerekkel.

Valószínűleg én is változtam és most úgy érzem, végre tudok már valódi barátságokat kötni, amiben tudunk kapcsolódni egymáshoz.

Voltunk színházban párszor, “vacsoraszínházban” pedig először, keress rá, baromi jó móka! 🙂

Egy csomó alkalommal Duna partról dolgoztam Érden, amit imádtam. Ilyenkor sokszor vettem egy Flan tortát a Soósban (pékség) útközben, vittem egy saját villát és a Duna közepén ringó mólón vagy épp a magasparton ettem meg. Aztán meló. Király volt, remélem mielőbb jóidő lesz.

Voltam többször egyedül is, barátnőmmel is az Érd – Budaörs – Normafa – Budafok – Érd túraútvonalon bringával. Körbetekertük többször a Velencei-tavat és egyszer a Balatont is.

Csoda szép helyeken túráztunk, kaptam tortákat, sütöttem házi pizzát.

Amúgy érdemes átnézni neked is a naptáradat, fotóidat, mert még ha nehéz éved is volt, biztosan volt benne egy csomó szuper élmény. A fenti nem is az összes, mert nem akarlak untatni, de még ennyire sem emlékeztem magamtól!

Ami pedig nem jut eszembe, azt nem is értékelem…

Ha tudatosan gyakorlod a hálát az átélt élményeid felidézése közben, akkor jobb lesz az életminőséged. Vedd észre, ez nem a körülményeken múlik! Ehhez csak Te kellesz. Ezt a pszichológusom és minden nagy személyiségfejlesztő tréner is tanítja és igazuk van.

Párkapcsolat & pszichológia

Újra társra leltem, ami miatt szintén boldog vagyok. Na nem volt persze azért annyira rózsaszín felhős a dolog, néha rezgett a léc az elején…

Részemről nem biztos, hogy minden adott volt egy nagy törés után egyből egy komoly párkapcsolatba belekezdeni. Bizonyos szempontból nem álltam még készen rá és csak sok hónappal később érkeztem meg az új kapcsolatba úgy igazán.

Ez nyilván a másik félnek komoly nehézséget okozott, de hálás vagyok, hogy átvészeltük. Máskülönben számtalan csoda jó élményről és egy életre szólóan bőven elég jó kapcsolatról maradtam volna le.

Sok munkát raktunk önmagunk, egymás megismerésébe és meg is lett a gyümölcse, minden kérdőjelünket tisztáztuk.

Egyébként a tavaly megkezdett pszichológusos közös munkát továbbra is folytattam. Ráadásul amióta én felvállaltam, több igazán sikeres vállalkozó jóbarátom is megosztotta velem ezt a “titkát”.

Továbbra is tartom amit tavaly írtam: szerintem mindenkinek érdemes lenne piszchológushoz járni és ebben semmi ciki nincs.

Pedig idén már egyáltalán nem vagyok rosszul, de így is hatalmas segítség volt. Úgy gondolom, mindenkinek vannak félelmei, rossz mintái, kérdései a párkapcsolatában, elakadásai szülőként stb.

Aki ezt nem vallja be, az a környezetével, sokszor a szeretteivel fizetteti meg a rossz mintáinak az árát.

Az első szín szerinti mosás, ilyet se látott még a szárító eddig.

De még mielőtt megfagyna a levegő a komolyságtól, hadd zárjam ezt a részt Pál Feri szavaival: amióta összeköltöztünk a barátnőmmel, több rendszerszintű változás is történt!

  • kötelező szín szerint mosni
  • kötelező megágyazni és ágytakarót használni (utóbbit előtte megvenni)
  • és most már büdös helyett hideg van a WC-ben, mert szellőztetni is kell (fűtőtest nincs, elcseszték az építkezést)

Nem küzdök. Elfogadom a változást. 🙂

2021-es tervek?

A magánéletem jelenleg eléggé kerek, öntözni, ápolni, táplálni szeretném és aztán meglátjuk mit hoz a jövő. Lassan valószínűleg családot, de azért addig még van pár év és itt most nincsenek hatalmas célok a kettő közt.

Örülök, hogy rendbe raktam magam tavalyról, most azt hiszem az a legtöbb amit tehetek, hogy minden pillanatát élvezem a jelennek. (A pszichológusom is ezt kántálta belém hónapokig, nem kell rohanni. Igaza lett, így sokkal jobb buli élni.)

Céges oldalról viszont számtalan ötlet és elképzelés van. Ezekre sem vagyok túlságosan ráfeszülve, mert már hoz annyi pénzt a cég, hogy a számunkra fontos dolgokat családként is előteremtse, ráadásul szabadidőből sem állok nagyon rosszul.

De azért ahogy a két új barátom közül az egyelőre titokban lévővel szoktuk beszélni: a társasjátékban előre akarok lépni! Van néhány dolog, amit meg akarok csinálni csak azért, hogy megcsináljam, hogy elérjem a pontszámot.

Csak gyorsan a legfontosabb célok, amik már most körvonalazódnak:

  • január végén megjelenik az új könyv
  • február végén lesz egy tematikus tréning elvileg, a téma még egyelőre titkos 🙂
  • tavasszal lesz egy új UVF csoport
  • van egy titkos új üzletág, amit május körül indítanánk el, de ezen még gondolkodom, mert többen is elbizonytalanítottak
  • létre kellene hozzak egy egész éves mentorprogramot a leghaladóbb ügyfeleimnek, de ettől még kicsit félek, pedig ez a next level
  • szeretném bővíteni a marketinges csapatot is, mert van néhány olyan projekt, ahol elférne még egy ember, ha profi az alaptudása

Nagyjából most a következő 6 hónapot ölelik fel a fenti projektek. Meglátjuk majd, mi és hogyan sikerül ezekből, én örömmel vetem bele magamat.

Végszó

2020 még a vírussal együtt is egy nagyon-nagyon jó év volt számomra, főleg 19 után.

Hálás, boldog vagyok és várom, hogy mit sikerül megvalósítani a 2021-es tervekből.

Köszönöm, hogy követsz, továbbra is azon leszek, hogy minél több értékkel szolgáljalak és most már csapat szinten dolgozunk ezen. Hamarosan jelentkezem nálad a 2021-es újdonságokkal!

Addig is külön hálás vagyok, ha megírod a véleményedet erről a cikkről, akár privátban, akár lent a hozzászólások között.

Szerző:

Domán Zsolt

Domán Zsolt

Hello, Domán Zsolt vagyok, a DO! marketing alapítója. Az a mottóm, hogy magyar mikro- és kisvállalkozóként nem az számít, mit tudsz, hanem mit csinálsz a marketingben. Az üzleti eredményeid, az első vásárlóid csak a megvalósításból fognak jönni és én ebben segítelek. Megmutatom, miként szerezz vevőt az interneten!

Kérdésed van / véleményed?

Akkor tedd fel itt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ki az a Domán Zsolt és miért bízhatsz benne?

Ha most találkozol velem először, akkor bizonyosan bizalmatlan vagy.

Ki ez a Domán Zsolt és miért tudna nekem bármi hasznosat mondani?” – merül fel benned tök jogosan a kérdés. 

Fusd át a történetemet a lenti gombra kattintva és utána döntsd el magad, hogy lehet-e nálam bármi olyan tapasztalat, ami építheti a vállalkozásod.

Keresés

Ha az oldalon található cikkek közt szeretnél keresni:

Követsz már Facebookon?

A közösségi média oldalaimon folyamatosan értékes tartalmakat olvashatsz, kattints a “Kedvelés” gombra:

Instagram jöhet? :)

Az Insta sztorijaimban nagyrészt egyedi tartalom van, amit máshol nem láthatsz. Kövess Instán is, katt a fekete ikonra!