Hogyan készíts a videóidból szöveget?

Blogcikk
Mit szólnál, ha kézhez kaphatnál egy olyan szoftvert, amivel cikket, hirdetést vagy feliratot készíthetnél? Egy olyan (magyar) programot mutatok neked, amivel pár kattintással ki tudod nyerni a szöveget a videóidból és a hanganyagaidból, ráadásul akár felirat fájlt is alkothatsz belőlük. Nézzük is, hogyan!
Olvasási idő: 7 perc

Ebben a cikkben bemutatunk Neked egy olyan magyar fejlesztésű szoftvert, ami szinte tűpontosan képes hanganyagokat és videókat leiratozni magyar, angol, német és spanyol nyelven. Mivel profi feliratos videókat tudsz készíteni a használatával csupán kevés időbefektetéssel, ez a program hatalmas segítséget fog nyújtani a vállalkozásodban.

Milyen program tud szöveget kinyerni a videóinkból?

Az, hogy mennyire hasznos a szöveges formátum, nem kérdés. Viszont mégis milyen program tudna bármilyen hanganyagból, vagy videóanyagból szöveget kinyerni?

Manapság a külföldi piacon rengeteg olyan szoftver létezik, ami képes angol nyelven feliratozni egy videót. Az angol nyelvet könnyebb megtanulni, nincsenek benne bonyolult nyelvtani szabályok, így könnyebben le lehet fejleszteni egy angol nyelv felismerő szoftvert.

A magyar nyelvvel már más a helyzet. Még ha mi nem is érzékeljük, egy olyan nyelvről van szó, ami rengeteg bonyolult nyelvtannal rendelkezik, és sokkal nehezebb lefejleszteni egy olyan szoftvert, ami képes megfelelően felismerni.

Viszont a Régens cégnek sikerült legyőzni ezt a hatalmasnak tűnő akadályt, és létrehozta az Alrite szoftverét, ami a cég saját fejlesztésű beszédfelismerő megoldása. Akár 95%-os pontossággal is képes hanganyagot leiratozni. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy jó minőségű mikrofonnal, megfelelő legyen a beszéd hangereje, illetve ne legyen háttérzaj.

Magyar hiánypótló fejlesztés

Az Alrite egy mesterséges intelligencia alapú modern és felhasználóbarát szoftver, amihez rengeteg funkció társul. A program lehetőséget biztosít arra, hogy lediktálj egy szöveget, amiből feliratot készít. Használhatod hangfájlok és videók feliratozására is. Ha készen van egy anyag, és utólag szeretnél valamit módosítani rajta, az Alrite rendszerén belül megteheted.

Természetesen az is előfordulhat, hogy nem teljesen érthető egy-egy szó a hanganyagodban vagy a videódban. Ebben az esetben a szoftver külön kiemeli azokat a szavakat, amikben nem teljesen biztos, hogy jól hallotta, így utólag Te is kijavíthatod azt az adott szót.

Ezen felül magyar nyelvről angolra, valamint angolról magyarra is képes lefordítani egy-egy szöveget.

Szerintem egy nagyon izgalmas programról van szó, és alig várom, hogy bemutassam, hogyan tudod Te is alkalmazni a saját bizniszedben! 🙂

Miért lehet hasznos a vállalkozásod számára?

Amennyiben videós tartalmakat gyártasz például a közösségi média felületekre, nagy előnyre teszel szert, ha feliratozod a videókat, vagy leiratokat készítesz.

1. Biztos Te is találkoztál már rengeteg olyan videóval, például a Facebookon egy hirdetés formájában, ahol feliratozva volt az adott videó. Ez azért nagyon hasznos, mert előfordulhat, hogy valaki nem tudja hanggal megnézni az adott bejegyzést, viszont a felirat segítségével tudni fogja, hogy miről is szól a videó. Így minden fontos információt át tudsz neki adni anélkül, hogy hallania kellene a hangodat.

2. A második fontos előny, hogy így sokkal jobban megmarad az emberekben az, amit mondani szeretnél. Mivel az emberek nagy százaléka vizuális beállítottságú, sokkal könnyebben meg tudja jegyezni azt, hogy Te miről is beszéltél abban az adott videóban, ha látja leírva a mondanivalódat.

Ez által ha egy konkrét terméket vagy szolgáltatást szeretnél értékesíteni, a videóban pedig le is van írva, hogy mi az amit kínálsz (tehát nem csak hallja az illető, hanem látja is amiről beszélsz), több vásárlást érhetsz el általa.

3. Ha szeretnél egy hosszabb szövegről leiratot készíteni, például egy megbeszélés során, nem kell bepötyögnöd az elhangzottakat, ami azért valljuk be nagyon időigényes tud lenni. Ugyanis az Alrite segítségével ezt is automatizálhatod.

Hogyan tudod a legjobban kihasználni az Alrite program előnyeit?

Ebben a részben végig megyünk a regisztráció lépésein, majd ezt követően bemutatom Neked hogyan tudsz létrehozni feliratokat.

Ne aggódj, ebben a részben a legfontosabb lépéseken megyünk keresztül, egyáltalán nem lesz száraz! 🙂

1. Hogyan regisztrálj? + ajándék

Először is, nyisd meg az Alrite oldalát, majd hozz létre egy fiókot (ezt ingyen megteheted). A regisztrációhoz csak néhány általános adat kell, mint például a név, email cím és a jelszó.

Minden regisztrációhoz kb. 10 perces ingyenes próba jár, ahol le tudod tesztelni a program használatát. Ez azt jelenti, hogy 10 perces videót vagy hanganyagot tudsz szöveggé konvertálni ingyen, utána már fizetned kell a további anyagokért. Az árak kb 33 Ft-os percdíjat számítanak alapul, és ezt minimum 10 órás blokkokban lehet megvenni, így egy 10 órás csomag megvásárlása kb 20.000 Ft-ba fog kerülni.

2. Hogy néz ki a felület?

Először is, a bejelentkezést/regisztrációt követően erre a felületre fogsz kerülni.

Amint látod, az oldal teljesen magyar, ráadásul ennél egyszerűbb nem is lehetne a felosztása.

Az első (1.) oszlopban láthatod, hány percnyi szöveged van még, alatta pedig pár kattintással többet is vehetsz, nem kell keresgélni a csomagokat.

A második (2.) oszlopban eldöntheted, hogy akarsz feliratot készíteni.

Amit a leggyakrabban fogsz használni, az a feltöltés vagy a Youtube opció. Ez előbbi azt jelenti, hogy egy már előre felvett videóból szeretnéd kinyerni a szöveget, míg az utóbbinál csak egy Youtube linkre van szükséged, és percek alatt elkészíti annak a videónak az írásos verzióját.

Az első lehetőség, a felvétel akkor lehet hasznos, ha nem szeretnél külön videót, hanganyagot készíteni, hanem “egyből papírra vetnéd” a gondolataidat. Így a diktálás jelen időben zajlik.

Az élő közvetítésnél pedig kiválaszthatsz pár csatornát, amit automatikusan feliratoz a rendszer. Ez akkor lesz neked szuperhasznos, ha szeretnél olyan csatornákat nézni, amiket nem fordítanak le magyarra.

Míg a harmadik (3.) oszlopban az eddig feltöltött hanganyagaidat láthatod.

3. Hogyan hozz létre szöveget?

Először is, kattints a 2. oszlopban lévő opciók egyikére. Mi a Feltöltést és a Youtube lehetőséget fogjuk megmutatni.

Korábbi felvételekből így készíts szövegváltozatot

Miután a Feltöltés gombra kattintottál, ez a felület fog fogadni:

Vagy a nagy zöld vagy a tallózás gombra nyomva tudod kiválasztani a számítógépedről a videódat vagy a hanganyagodat. Ha ez megvan, akkor egy kis idő múlva fel is tölti a rendszer. Ha videó formátumot választottál, egyből feliratozza azt.

Fontos tudnod, hogy a feliratkozás csak a Prémium csomagban érhető el (az ingyenes csomagban van 2 perces kipróbálási lehetőség). Ráadásul szerintem a feliratozás kinézete sem a legigényesebb, de mindenképp hasznos, ha azonnali feliratot szeretnél. Más esetben az alvállalkozói listánkban találsz videóvágó és feliratkészítő szakembert erre a feladatra.

Ha lejjebb görgetsz, a felirat alatt a leiratot találod. Ez az a szöveg, amit a a feltöltött fájlodból kinyert. A párbeszédeket külön jelzi a rendszer, így megkímél attól, hogy neked kelljen külön szedni az emberek beszédeit.

Miután megvan a leiratod, menj végig rajta, hiszen bármennyire is szuper ez a program, biztos lesznek benne elírások. A szerkesztését lentebb fogjuk átbeszélni.

Fontos! Észre fogod venni az első leiratodnál, hogy élő szóban máshogy kommunikálunk, mint írásban, ezáltal több olyan mondat lesz, ami, habár érthető volt a videódban vagy a hanganyagodban, leírva mégis sután hat. Ezt sajnos még ez a remek szoftver sem tudja megoldani, így mindenképpen írd át kicsit a szöveget, ha cikként szeretnéd publikálni.

Youtube videónak így készíts feliratot vagy leiratot

Ez még egyszerűbben fog menni, mint az előző esetében. Válaszd ki a Youtube opciót a főoldalon, majd másold be a Youtube videód linkjét és kattints az indítás gombra.

Az utána lévő felület ugyanúgy néz ki, mint a Feltöltésnél, ezért minden további lehetőség ugyanaz. De nézzük is tovább, mik ezek az opciók!

Hogyan tudod szerkeszteni és letölteni a szöveget vagy a feliratot?

A szöveg szerkesztése vagy kimásolása olyan egyszerű, mintha csupán egy Word dokumentumról lenne szó.

Először görgess le a Leirat részhez, ahol a teljes szöveget találod. Kattints bele a szövegbe, és ahol úgy látod, hogy helytelen egy szó, mondat, egyszerűen töröld ki vagy írd át.

A rendszer ugyanúgy aláhúzza a nem szabályos szavakat, mint bármely más szövegszerkesztő, de van egy másik opció is, amivel kiszűrheted a hibákat.

Ha a felső “bizonytalan szavak mutatása” gombra kattintasz, kiemeli a program azokat a szóösszetételeket, mondatrészeket, amiket kérdésesnek talált. Például ha van szóismétlés (“500 méteres világbajnokságon hányadszor is hányadszor ültek le..”), vagy pedig ha nem biztos benne, hogy jó szót értett ki a szövegből (“többlépcsős kamerán mondtam”).

Miután átszerkesztetted a szöveget, görgess kicsit fentebb, és a felirat felett megtalálod a “Mentés” gombot. Ha erre rákattintasz, akkor a feliratban is módosulni fognak a leirat javításai, így már szabadon letöltheted őket.

Miután kész vagy a szerkesztéssel és rányomtál a “Mentés” gombra, fel fog bukkanni egy menüsor a videó alatt. Itt tudod letölteni a feliratot, a leiratot, vagy akár a videót is (a feliratozott videót csak a Prémium csomagban tudod letölteni).

Ha pedig nem tetszik az módosítás, akkor a verziók között is tudsz ugrálni:

Itt a legfontosabb funkciókat videóban is megmutatjuk neked:

Milyen plusz lehetőségek vannak még a programban?

Az Alrite használata roppant egyszerű, de azért még így is tartogat extra lehetőségeket. Ilyen például a fordítási lehetőség. Ugyanis nem csak magyarul tud a szoftver: angolra és németre is át tudod fordíttatni a szöveged.

Ez nagyon hasznos, ha pl. külföldre szeretnél célozni, vagy ha valamilyen angol/német szövegre van szükséged. Így, miután átszerkeszted a leiratot (ez nagyon fontos, hiszen más esetben félresikerülhet a fordítás), két pillanat alatt megkaphatod az angol és a német verzióját is. Ha pedig mégis vissza akarsz térni a magyar szövegre, kattints válaszd ki a régebbi verziót.

Tipp: a gyerekeid meg ne tudják, különben nagyon gyors angol fogalmazásnak néznek elébe 🙂

Ugyanilyen érdekes lehetőséget tartogat a “Továbbiak” menüben a “Vezényszavak cseréje”.

Ez azt jelenti, hogy készíthetsz olyan videót, amiben parancsokat is adsz (pl. kettőspont beillesztése), és ez esetben a vezényszavak cseréje opcióval az egész szövegben ezek a parancsszavak átíródnak pl. az írásjelekké.

Ha pedig bárhol elakadsz, vagy van kérdésed, a magyar nyelvű gyakori kérdésekkel foglalkozó oldalon szinte minden kérdésre megtalálod a részletes, profi választ.

Összegzés

Nézzük meg, hogy mire is tudod pontosan használni az Alrite szoftverét:

  • Ha például egy megbeszélés során szeretnéd, hogy a fontosabb információk ne vesszenek el, egyszeűen csak le kell diktálni a szöveget az Alrite-nak. Így nem kell az értékes idődet azzal tölteni, hogy minden egyes szót bepötyögj a gépedbe.
  • Hangfájlokat és videós anyagok feliratozására is használhatod. Például feliratozhatod a social media posztjaidat, a hirdetéseidet, a YouTube videóidat, vagy a landing oldaladon lévő videódat, amiben bemutatod az ajánlatodat.
  • Ha fordításra használnád, akkor pedig magyarról-angolra, illetve angol nyelvről magyarra is lefordíthatod a kívánt szöveget.

Hidd el, egyáltalán nem bonyolult a használata és ha követed a fentebb leírtakat, kevés időráfordítással Te is elkészítheted az első saját anyagaidat.

Szerző:

Vajda Emese

Vajda Emese

Szia, Vajda Emese vagyok. Több mint 6 éve foglalkozom marketinggel, azon belül hirdetések kezelésével, honlapszerkesztéssel és marketing stratégiák tervezésével és kivitelezésével. A DO! marketing csapat tagjaként az a célom, hogy a lehető leghasznosabb ötletekkel, tippekkel tudjalak segíteni Téged és a vállalkozásod.

Kérdésed van / véleményed?

Akkor tedd fel itt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ki az a Domán Zsolt és miért bízhatsz benne?

Ha most találkozol velem először, akkor bizonyosan bizalmatlan vagy.

Ki ez a Domán Zsolt és miért tudna nekem bármi hasznosat mondani?” – merül fel benned tök jogosan a kérdés. 

Fusd át a történetemet a lenti gombra kattintva és utána döntsd el magad, hogy lehet-e nálam bármi olyan tapasztalat, ami építheti a vállalkozásod.

Keresés

Ha az oldalon található cikkek közt szeretnél keresni:

Követsz már Facebookon?

A közösségi média oldalaimon folyamatosan értékes tartalmakat olvashatsz, kattints a “Kedvelés” gombra:

Instagram jöhet? :)

Az Insta sztorijaimban nagyrészt egyedi tartalom van, amit máshol nem láthatsz. Kövess Instán is, katt a fekete ikonra!