DO!ma Show #3 Nem várt nehézség miatt rosszul érzed magad? Így jöhetsz ki belőle a leggyorsabban

Nem várt nehézség miatt rosszul érzed magad Így jöhetsz ki belőle a leggyorsabban(1)
Elérkeztünk a DO!ma Show harmadik részéhez, ahol a vállalkozói nehézségekről lesz szó és arról, hogyan tudsz a leggyorsabban átlépni ezeken, hogy újra pozitív jövőképpel tudj rákoncentrálni a feladataidra.
Olvasási idő: 5 perc

A DO!ma Show harmadik részében erről beszélek.

Miközben csinálod a bizniszt, teljesen természetes lesz, hogy komoly érzelmi mélységeket fogsz megélni:

Felmond egy kulcs kollégád.

Esetleg egyszerre 2 vagy 3…

Nem jön be egy kampány.

Összehasonlítod magad mással és Te jössz ki rosszabbul…

Ilyenkor a béka segge alatt lesz az önértékelésed és az önbizalmad, amitől még rosszabbul fogod érezni magadat.

Hogyan tudsz ebből kijönni a leggyorsabban? Van egy 4 lépésből álló gyakorlatsorom, amit az elmúlt évek során magamnak fejlesztettem ki.

Ha végigcsinálod, garantálom, hogy 15 perccel később sokkal jobban fogod érezni magadat és újra mehetsz megváltani a világot. 😉

Nézd meg az adást és aztán írd meg a véleményedet!

A videót itt tudod megnézni:

Részletes tartalom, hogy bele tudj hallgatni a számodra legérdekesebb részekbe:

0:00 – 1:43: Bevezetés

1:44 – 3:16: Írd le, hogy mi a gond? Miért érzem magam rosszul?

3:17 – 4:01: Mi lehet a megoldás?

4:02 – 6:22: Miért vagy hálás a magánéletedben?

6:23 – 9:01: Mi ad önbizalmat a bizniszben? Mi lelkesít?

Itt tudod meghallgatni a hanganyagot:

Ha pedig olvasni szeretnéd az adás tartalmát, itt teheted meg:

Sziasztok! 

A DO!ma Shownak ebben a részében arról lesz szó, hogyha valamilyen vállalkozói kihívás ér, vagy zárójelben megjegyzem, akár magánéleti, akkor hogyan tudod saját magadat a lehető leggyorsabban megnyugtatni és az érzelmi állapotodat, a teljesítőképességedet újra egy magas szintre emelni. 

Mire gondolok? Például lehetséges, hogy egy kulcskollégád felmondott, vagy esetleg egyszerre több ember felmondott. Vagy adott esetben nem úgy sikerült mondjuk egy árbevételi kampány. Tehát egy kampányban nem jött annyi pénz, mint amennyit szerettél volna.

Ezek a dolgok azért rendesen be tudják nyomni a gombjainkat és igazán nehéz érzéseket tudnak okozni vállalkozóként. Van egy négylépéses módszertanom, amit az elmúlt években tapasztaltam ki, tanultam meg többféle helyről, és most ezt szeretném neked is megmutatni, hogy én hogyan alkalmazom, hogyha valami igazán nehéz érzelmileg. 

Gyakorlatilag negyed óra alatt újból egy magas rezgésszinten tudsz majd utána működni, újra lesz saját magadba vetett önbizalmad és újra pozitív jövőképpel fogsz tudni majd belevágni a dolgaidnak a folytatásába. 

Nézzük is akkor pontosan azt, hogy mi is az a négy lépés, amit javaslok neked is, hogyha valami éppen nehéz és kihívással éled meg érzelmileg. És ehhez egyébként rajzolni fogok majd azok számára, akik most videón is nézik ezt az adást. Akik pedig hallgatják, ugyanúgy érteni fogjátok a lényeget. Igazándiból ez csak egy plusz interaktivitás azok számára, akik videón keresztül néznek minket. 

Az első dolog, ami nagyon-nagyon fontos, hogy megcsinálj, mint gyakorlat, az az, hogy írd le, hogy mi a gond. És utána, hogyha ez megvan, akkor azt is írd le és ez az igazi lényeg: Miért érzem magam rosszul. 

Miért fontos ezzel kezdeni? Miért lényeges az, hogy ezt a látszólag triviális dolgot felírjuk és feladatot csináljunk abból, hogy az érzéseinket megvizsgáljuk. Nagyon sok vállalkozóval találkoztam az elmúlt évek során, akik azt mondták, hogy szülősítve lettek. Ez azt jelenti, hogy gyermekkorunkban, vagy fiatal korunkban olyan érzelmi, vagy akár fizikai terheket, felelősségeket kellett cipelnünk, aminek még nem volt ott az ideje.

Ez azt eredményezi nagyon sokaknál, hogy az érzéseinket egy kicsikét elnyomjuk, vagy akár nagyon is, és csak a feladatokra, a csinálásra fókuszálunk. És ezért lesz egyébként sok esetben egy hatékony és eredményes vállalkozó azokból, akik ezen átestek. Egyébként nekem is volt ilyen része gyerekkoromnak, úgyhogy nekem sem könnyű megélni az érzéseimet.

De amikor valami nehézség ér, valami éppen tényleg nehéz, akkor azért belül szorít igazándiból ez a rossz érzés. És tök jó lenne felszínre hozni, megélni, megérteni, megengedni egy picit az érzéseket, amiket hajlamos vagyok elnyomni magamban. Úgyhogy érdemes ezzel kezdened, mert utána sokkal könnyebb lesz, hogyha tényleg megélted egy picit ezeket a rossz érzéseket. 

A második dolog, az az, hogy mi lehet a megoldás. Tedd fel magadnak ezt a kérdést is és írd le tételesen az előbb felsorolt problémákra azt, hogy mi lehet rá a megoldás.

Mivel ugye nagy eséllyel vállalkozóként hallgatod most ezt az adást, nagy a valószínűsége annak, hogy miközben írod, az első kérdésre a problémákat és a nehézségeket, egyből jönnek majd ötleteid a megoldásra.

És ezeket is írd le, kérlek, nemcsak praktikus szempontból érdemes egy listát készíteni ezekről, hanem a későbbiekben lesz majd még ennek szerepe, hogy miért fontos, hogy itt most összeszedjük a megoldási lehetőségeket is egy-egy ilyen kihívásra. 

Aztán utána a harmadik dolog, amit javaslok számodra, az az, hogy írd le azt is, hogy miért vagy éppen hálás.

Ráadásul nemcsak úgy általánosságban, hanem a magánéletedben. És ez pedig azért lényeges, mert amikor valami kihívás ér, akkor valójában egy teljesen természetes folyamat zajlik az emberben, amit viselkedéstani kutatások igazolni tudnak, hogy miért is érezzük annyira nehéznek vagy annyira rossznak a kihívással teli időszakokat.

Richard Taller egy kutatásában konkrétan számszerűsíteni tudta, hogy kettőször intenzívebben éljük meg a veszteségérzetet, a kimaradásérzetet, a nehézségnek az érzéseit. 

Ezt egyébként Pál Ferencnek a könyvében olvastam. Van egy piros könyve, az Ami igazán számít címmel. És ott leírja Pál Feri ezzel kezdi igazándiból, hogy ha tisztában vagyunk azzal, hogy valójában az agyi működésünknek egy természetes része az, hogy ilyen formában szórakozik velünk az agyunk, és sokkal intenzívebben éljük meg a negatív érzéseket, akkor könnyebb lesz utána kezelni. 

És a következő lépés abban a folyamatban, hogy újra magas energiaszinted, jó érzéseid és nagy teljesítőképességed legyen, az az, hogy le kell írnod tudatosan azokat a dolgokat is, amiért hálás tudsz lenni, ráadásul a magánéleteddel javaslom, hogy kezdj, és a negyedik kérdés az pedig a biznisszel lesz majd kapcsolatos, de most még ne szaladjunk annyira előre.

Azért is nagyon fontos, hogy tudatosítsd magadban az ilyen nehéz pillanatokban, hogy miért lehetsz hálás, mert ez viszont nem mindennapos, nem jön olyan könnyen, mint a rossz érzés.

Szintén Pál Ferinek a Piros könyvében van szó arról, hogy azok az emberek tudnak igazán elégedettek lenni az életükkel, akik feladatot, tevékenységet csinálnak abból, hogy a jó érzéseiket, a pozitív érzéseiket elmélyítsék és tudatosítsák minden egyes nap akár. És ez nagyon-nagyon-nagyon fontos, ezért csináljuk ezt a harmadik részt, mert a negatív érzésed alapból jön könnyedén, és ezt nagyon intenzívnek éled meg, és ezért kell feladatot csinálni abból, hogy a hálának az érzését is meg tudd élni.

És aztán végül a negyedik gyakorlat, amit javaslok számodra, az az, hogy mi ad önbizalmat a bizniszben. 

Ezt a kérdést Pongor-Juhász Attilától tanultam a tavalyi év során, amikor részt vettem az ő elit coaching programjában. És Attilának nagyon sokszor a programjai ezzel indulnak, hogy szedd össze azt, hogy mi az, ami most önbizalmat ad neked a bizniszben.

És nagyon-nagyon szerettem ezt a gyakorlatot csinálni, és láttam körülöttem egyébként a másik kb. 30-35 résztvevőn is, hogy mennyivel magasabb energiaszintre kerülnek, miután ezt a gyakorlatot megcsinálják. Úgyhogy ez a negyedik javaslatom számodra, ha valami nehézség ért, akkor mindenképpen azzal zárd ezt a gyakorlatsort, hogy szedd össze, hogy mi lelkesít a jövővel kapcsolatban.

Mi az, ami önbizalmat ad neked? Mi az, amire úgy érzed, hogy igen, emiatt baromi lelkes vagyok, és várom igazándiból, hogy mit hoz majd a jövő. 

Ha ezen a négy lépésen végigmész, akkor szinte garantálni tudom neked, hogy akármilyen nehézséged van, egy sokkal magasabb érzelmi állapotban, sokkal jobb energiaszinttel és ezáltal egy sokkal magasabb teljesítő képességgel fogsz tudni majd kijönni belőle. Már akár negyed óra alatt.

Bizony, amikor én ezeket a gyakorlatokat meg szoktam csinálni, akkor tulajdonképpen negyed óra alatt el tudom érni magamban ezt a pozitív változást és máris sokkal inkább jobb energiaszintem van, jobb fej vagyok itthon, jobb fej vagyok a munkatársaimmal, látom magam előtt a megoldásokat, hiszen összeszedtük őket és a belső érzelmi világ, ami sokkal nyugodtabb és sokkal pozitívabb, mert nem csak a negatív érzéseket élem meg, hanem konkrétan feladatot csinálok abból, hogy miért vagyok hálás a magánéletemben és mi az, ami lelkesít, ami önbizalmat ad a businessben.

Remélem, hogy hasznos volt számodra ez a gyors kis pszichológiával, önismerettel kapcsolatos rész, és remélem, hogy innentől kezdve, ha kihívásod lesz az életedben, akár magánéletben, akár businessben, akkor ennek a segítségével gyorsabban átlendülsz majd rajta.

Írd meg kérlek majd a véleményedet, akár hozzászólásokba, akár bármilyen platformon, hogy mit gondoltál erről a részről, és hamarosan találkozunk a következő DO!ma Showban.

Sziasztok!

Szerző:

Domán Zsolt

Domán Zsolt

Hello, Domán Zsolt vagyok, a DO! marketing alapítója. Az a mottóm, hogy magyar mikro- és kisvállalkozóként nem az számít, mit tudsz, hanem mit csinálsz a marketingben. Az üzleti eredményeid, az első vásárlóid csak a megvalósításból fognak jönni és én ebben segítelek. Megmutatom, miként szerezz vevőt az interneten!

Kérdésed van / véleményed?

Akkor tedd fel itt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ki az a Domán Zsolt és miért bízhatsz benne?

Ha most találkozol velem először, akkor bizonyosan bizalmatlan vagy.

Ki ez a Domán Zsolt és miért tudna nekem bármi hasznosat mondani?” – merül fel benned tök jogosan a kérdés. 

Fusd át a történetemet a lenti gombra kattintva és utána döntsd el magad, hogy lehet-e nálam bármi olyan tapasztalat, ami építheti a vállalkozásod.

Keresés

Ha az oldalon található cikkek közt szeretnél keresni:

Követsz már Facebookon?

A közösségi média oldalaimon folyamatosan értékes tartalmakat olvashatsz, kattints a “Kedvelés” gombra:

Instagram jöhet? :)

Az Insta sztorijaimban nagyrészt egyedi tartalom van, amit máshol nem láthatsz. Kövess Instán is, katt a fekete ikonra!